друкувати


Про проведення акції "Мистецтво одного села" у 2008 році

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-03 06:00:16
Серед багатьох надзвичайно різноманітних виявів української культури народному мистецтву належить одне з провідних місць. Величезний потенціал умільців декоративно - прикладного мистецтва, які черпають з надбань минувших поколінь все краще, віками відшліфоване творче надбання, - вражає своєю красою і досконалістю.

Акція "Мистецтво одного села" в області проводилась з метою відродження народних традицій, звичаїв, обрядів в сільській місцевості, що передаються з покоління в покоління. Проведена акція привернула увагу широкого кола громадськості, місцевих органів влади, засобів масової інформації до розвитку культури на селі та позитивно вплинула на діяльність автентичних фольклорних колективів, сприяла створенню нових колективів та залученню до них молоді.

Впродовж 2008 року акція "Мистецтво одного села" проводилася в більш, ніж в 120 населених пунктах області - що охоплювало майже всі райони та міста обласного значення. Найбільше населених пунктів задіяно в акції у Долинському (43), Косівському (20), Рожнятівському (18), Надвірнянському (18) районах. У Коломийському районі задіяно 7 населених пунктів, в Тисменицькому - 6, в Рогатинському - 4, Калуському - 4, місті Івано-Франківську - 3. В акції взяли участь більше 110 тисяч учасників аматорської народної творчості. Створено 36 нових аматорських колективів великих форм та 45 колективів малих форм.

В Снятинському районі вдало поєднано проведення акції із святкуванням 555-річчя від першої письмової згадки селища Заболотів, 850-річчя міста Снятина (де проведено перший обласний відкритий покутський фестиваль аматорського мистецтва "Покутські джерела"). Аналогічне поєднання відбулося у місті Івано-Франківську при святкуванні 630-ої річниці села Угорники.

В Богородчанському районі (акція проходила впродовж 2006-2008 років) підсумком стало створення у вересні 2008 року мистецько-виставкового салону "Світло писанки", містечка майстрів. Підсумкові заходи із проведення акції "Мистецтво одного села" пройшли в селищі Рожнятів та місті Болехів. Під час святкування Дня Незалежності 2008 року більшість районів та міст обласного підпорядкування провели окремі підсумки з організації виставки робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, фотографій, фольклорні свята за участю аматорів народного мистецтва та колективів учасників акції "Мистецтво одного села".

У Верховинському районі в зв’язку із ліквідацією наслідків стихії (23-27 липня 2008 року) проведення акції "Мистецтво одного села" відмінено. У місті Калуші акцію "Мистецтво одного села" проводять у 2009 році, до якої готуються у 3 населених пунктах.

Найбільшу цінність акції визнано у зборі матеріалів по запису на цифрові носії автентичних мистецьких колективів, окремих виконавців, програм обрядів. В ході акції створено 125 фільмів, знято тисячі фотографій, виготовлено 20 буклетів, здійснено запис 25 тематичних CD–дисків. На базі існуючого матеріалу створено 19 фонотек. Зібраний багатий інформаційний матеріал з історії сіл та видатних людей краю – на його основі проводиться підготовка до видання книг краєзнавчого характеру та відкриття музеїв сіл.

Проведення акції "Мистецтво одного села" значно посилило вплив традиційної народної культури на формування духовності молодого покоління українців. Твердо увійшла в традицію українська вишивка, народний костюм, який сьогодні вже побутує у родинних скринях і генетично пов’язує нас з корінням нації. Сприяє цьому і впровадження на території області проекту "Українська дискотека".

Відродження народних свят привертає увагу широких верств населення та засобів масової інформації до традиційної культури українського народу. Висвітлення ходу акції "Мистецтво одного села" численно проводилося засобами масової інформації області. Вагомий інформаційний матеріал зібрали районні та міські редакції часописів та радіо, які вели репортажі практично з кожного проведеного заходу акції.

В більшості районів та міст обласного значення готуються до відзначенням ювілеїв сіл, в основу яких закладено практику проведення акції "Мистецтво одного села". Продовжується збір матеріалу із запису звичаїв, традицій, обрядів, відтворення побуту селян, святочних та буденних костюмів, елементи яких використовуюся при виготовленні сценічних костюмів для провідних народних аматорських колективів.

Проведена акція має широкий резонанс не тільки в Івано-Франківській області, значного поширення вона набула в Україні. Так як до акції в області не спадає інтерес громадськості, управлінням культури облдержадміністрації прийнято рішення продовжити її проведення у 2009 році.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі