друкувати


Влітку в Україні різко зросте безробіття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-03 03:01:00
Більше 700 тис випускників вузів у червні-липні поточного року поповнять армію безробітних, з них 549 700 випускників отримають вищу освіту за державним замовленням, - заявив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

Економічна криза лише загострила проблему працевлаштування випускників вузів і в черговий раз довела, що уряд не має системного підходу до вирішення цієї актуальної проблеми для більшості молодих громадян, - підкреслює Андрій Черних.

Працевлаштуватися в умовах кризи, в тому числі і за фахом, практично неможливо. З цією кризою, коли кожен день скорочуються робочі місця, людині з досвідом доводиться нелегко, а про новачків взагалі мови немає. В університетах впевнені у своєму майбутньому лише ті, хто піде працювати до родичів або за протекцією.

Тому навіть після отримання першої вищої освіти багато хто з майбутніх студентів-випускників думає перекваліфікуватися, але й це коштує грошей. Додаткові курси обійдуться від 1,5 до 4 тисяч гривень. І в такому разі напрошується логічне запитання - п'ять років навчався платив гроші, а тепер починати все спочатку?

Очевидно, що основним завданням держави у сфері вищої освіти є забезпечення потреб суспільства в кваліфікованих кадрах. І це завдання держава сьогодні абсолютно не виконує, - підкреслює Андрій Черних.

Слід зазначити, що в Україні існує орієнтовно 920 вищих навчальних закладів: 350 університетів і академій, 236 з яких - державної та комунальної форм власності, а також 570 технікумів і коледжів.

У минулому році в Україні було зареєстровано 931 642 випускників вузів. З них лише 19,5% отримали направлення на роботу за допомогою навчальних закладів. Іншими словами, 181 553 осіб мали на руках після закінчення вузу документ про працевлаштування.

Сьогодні диплом про вищу освіту не гарантує автоматичного працевлаштування навіть незважаючи на те, яким би престижним не був вуз, що його видав, - підсумовує Андрій Черних.

Джерело: donbass.ua
Обговорити на форумі