друкувати


БЮТ іде в опозицію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-02 04:10:14
Про це категорично заявив у вівторок лідер цієї фракції Юрій Романюк після невтішного для нього таємного голосування за звільнення з посади заступника голови обласної ради.

Нагадаємо, що на попередньому пленарному засіданні забракло лише двох голосів, щоб виконати вимогу закону України щодо чисельності керівного складу обласної ради. Тому це питання повторно було включено до порядку денного вівторкового засідання з таким коментарем головуючого на сесії Ігоря Олійника: "Чисельність заступників голови не приведено у відповідність із законом лише в трьох обласних радах — Запорізькій, Київській і, на превеликий жаль, у нашій, Івано-Франківській. Це не чиясь забаганка, це — вимога закону, і сьогодні останній день її реалізації".

У сесійній залі цього разу було на десяток менше депутатів, ніж у п’ятницю, і були побоювання, що конфліктне питання знову зависне в повітрі. Однак результати таємного голосування виявилися такими: за звільнення Остапа Дзеси — шість, за звільнення Юрія Романюка — 61 депутат, себто більше половини загального складу депутатів облради. Не підтримали жодного з них — семеро. 69 депутатів проголосували за рішення про припинення повноважень заступника голови обласної ради.

На такий фінал Ю. Романюк зреагував заявою про перехід фракції БЮТ "у політичну опозицію до фракції "Наша Україна" та керівництва обласної ради" і тут же з однопартійцями демонстративно покинув сесійну залу (ця заява публікується).

З інтригою відбувалося також обговорення нової редакції статуту газети "Галичина", одним із співзасновників якої є обласна рада. Цей документ пройшов апробацію в колективі редакції з участю керівників облради, у профільній комісії і, за свідченням юристів, відповідає всім законодавчим вимогам. Однак той же Ю. Романюк, назвавши статут "недосконалим і сируватим", став наполягати на внесенні своїх пропозицій, чим викликав заперечення в депутатів-юристів Володимира Ковальчука та Андрія Романчука. Останній, зокрема, висловився так: "Те, що пропонує фракція БЮТ, є прихованою цензурою і буде явним втручанням у діяльність редакції газети".

Бютівці все одно наполягали на доопрацюванні статуту редакції "Галичини" і заблокували його затвердження "в цілому".

У блоці з цим питанням про висвітлення проблем самоврядування на сторінках "Галичини" звітувала заступник головного редактора Емілія Турковська. А перед тим у зв’язку з виходом на пенсію звільнено з посади головного редактора Василя Назарчука.

На самому початку засідання депутати схвалили два звернення до державних чільників з просьбою залишити чинним Закон України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" та з приводу провокаційного законопроекту "Про заборону реабілітації та героїзації фашистських колабораціоністів 1933—1945 рр.", який вніс на розгляд Верховної Ради нардеп-"регіонал" В. Колесніченко.

Позавчора депутати встигли ще затвердити розподіл коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища на 2009 рік, заслухати звіт профільної комісії з питань регуляторної політики, вирішити деякі майнові питання тощо.

Частину питань через відсутність кворуму депутатів у сесійній залі перенесено на наступну сесію, яка буде присвячена підсумкам виконання обласного бюджету за перший квартал, звітові голови обласної ради та іншим питанням згідно із затвердженим планом роботи ради.

Заява фракції БЮТ в обласній раді

Започаткована депутатським корпусом облради у травні 2006 року політика конструктивізму нині зруйнована в односторонньому порядку представниками фракції "Наша Україна" в угоду політичним інтригам, ініційованим народним депутатом України, куратором цієї політичної сили в області.

Абсолютна монополізація "нашоукраїнцями" всієї повноти влади у керівних органах облради всупереч законним політичним інтересам чотирьох інших фракцій — БЮТ, УНП, "Національний вибір" та "Відродження Прикарпаття" є неприйнятною. Фракцією "Наша Україна" в односторонньому порядку грубо порушено політичні домовленості 2006 року, розірвано коаліційну угоду з БЮТ і тим самим оголошено відверту політичну війну БЮТ.

Ми, бютівці, приймаємо цей виклик і заявляємо, що віднині фракція БЮТ в облраді переходить у політичну опозицію до фракції "Наша Україна" та керівництва облради. Подальша монополізація керівних крісел в облраді фракцією "Наша Україна" не може влаштовувати нашу політичну силу, а тому ми ініціюємо негайну і повну заміну (переобрання) всіх заступників голови обласної ради і розпочинаємо переговорний процес по формуванню нового керівництва обласної ради за пропорційною квотою у відповідності з результатами виборів цього представницького органу влади. Ми також не виключаємо доцільності переобрання всього керівництва обласної ради включно з головою обласної ради. Всю відповідальність за розвал конструктивної та плідної роботи обласної ради ми покладаємо на фракцію "Наша Україна", голову обласної ради та двох його заступників.

Автор: Мирослав КІНДРАЧУК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі