друкувати


На Коломию йшли танки...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-31 12:15:21
27—28 березня 1944-го року Коломия була звільнена від німецько-фашистських окупантів. З нагоди 65-ї річниці звільнення у Народному домі відбулись урочистості.

Ніде правди діти, урочистості не мали тієї помпезності, що за радянської влади: система цінностей зазнала незворотніх змін від часу здобуття Україною незалежності. Однак факт звільнення наших земель від коричневого окупанта — факт незаперечної історичної ваги.

Вів урочистості голова спілки ветеранів Збройних Сил і ветеранів праці Михайло Григорович. У залі була присутня студентсько-учнівська молодь, ветерани бойових дій, військовики.

Віднесено вінок на площу Героїв до могил солдатів, які загинули за визволення Коломийщини.

М.Григорович зачитав доповідь, досить ґрунтовну, про події в Коломиї напередодні її звільнення від фашистів і в час самого звільнення. Згадано капітана Бочковського, який перший повів на Коломию п’ять танків (з одинадцяти, що йшли на місто), атаку вокзалу, розмінування моста на Вербіж та інші події. Здобуто й трофеї: 13 німецьких уцілілих «тигрів», паровози, автомобілі, склади. За звільнення міста загинуло 519 вояків. Найбільше їх упало під Коршевом, Печеніжином, Соповом, Раківчиком.

Спогадами ділився єдиний з живих учасників боїв під Коломиєю Василь Колоденко. Ветеран висловив жаль з приводу занедбання державою потреб сучасного українського війська.

Міський голова Юрій Овчаренко нагородив малочисельну когорту ветеранів Другої світової війни відзнаками мера та грамотами.

Закінчились урочистості концертом.

Автор: Гр. ОРДИНЕЦЬ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі