друкувати


Apple навчить смартфони розпізнавати власника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-30 02:59:39
Пристрої Apple в майбутньому зможуть автоматично розпізнавати біометричні дані користувача та блокувати доступ для інших людей. Компанія Apple розробляє технологію прихованої біометричної аутентифікації для своїх пристроїв, зокрема, iPhone та MacBook. Фахівці прагнуть добитися того, щоб ноутбуки та смартфони розпізнавали свого власника та блокували доступ сторонньої особи.

Особливість технології в тому, що пристрій має розпізнавати біометричні дані користувача автоматично. iPhone, наприклад, зміг би знімати відбиток пальця при першому дотику до екрану. У випадку, якщо екрану торкається власник пристрою, блокування знімається. Якщо ж його спробує використати чужа особа, апарат не відреагує.

Ноутбуки Apple могли би "прочитувати" відбиток пальця при дотику, наприклад, до клавіатури, куди вбудують зчитувач. Аутентифікацію також пропонується здійснювати за допомогою інтегрованої в комп'ютер веб-камери. Вона може запам’ятовувати риси обличчя або те положення, в якому користувач зазвичай працює за комп'ютером.

Також Apple пропонує здійснювати аутентифікацію голосом, певною серією поворотів телефону у просторі в різні боки та навіть торканням одночасно декількома пальцями до певних ділянок на екрані телефону, про яких відомо тільки його власникові.

Аутентифікація, на думку спеціалістів, має бути прихованою. Тобто користувач не знатиме про те, що телефон або ноутбук постійно фіксують його біометричні дані. В той же час, інша людина пристроєм з цією технологією скористатися не зможе.

Все це описано в заявці на отримання патенту, оприлюдненої нещодавно. Одним з винахідників значиться творець плеєра iPod, а також один з розробників iPhone Тоні Фейделл, який залишив компанію восени минулого року, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі