друкувати


Круглий стіл присвячений збереженню дерев’яної архітектури

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-30 02:34:37
У Львові в рамках циклу "Пам’яткознавчі дискусії" відбулось засідання круглого столу присвячене проблемі збереження дерев’яних храмів в Україні. У засіданні взяли участь представники державних та громадських пам’яткоохоронних організацій, реставратори, музейники, автори тематичних Інтернет-ресурсів.

Нашу область представляли заступник начальника управління культури облдержадміністрації В.Тимків, начальник відділу охорони пам’яток та музейної роботи управління культури облдержадміністрації А.Давидюк.

В процесі обговорення було відзначено, що духовна культура спонукала населення обороняти дерев‘яні храми від знищення. Однак, сьогодні саме ті ж громади часто стають ініціаторами знищення цих унікальних сакральних споруд. І відбувається це через брак розуміння їхньої цінності. Критики зазнали також єпархіальні управління та священики – саме в них більшість учасників круглого столу вбачають основну причину нищення пам‘яток сакральної архітектури. Зазначено, що для збереження старовинних храмів потрібно серед духовенства проводити роз’яснювальну роботу.

За підсумками круглого столу учасники уклали звернення до Президента України та Кабінету Міністрів, в якому виклали своє бачення стану та перспектив збереження сакральної дерев’яної архітектури України.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі