друкувати


30 березня в Україні перестануть продавати сигарети

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-27 05:38:21
30 березня по всій Україні до 13:00 буде припинена торгівля тютюновими виробами. У такий спосіб Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну (СОВАТ) протестуватиме проти підвищення ціни на акциз. На думку СОВАТ, це подорожчання вдарить по легальній роздрібній торгівлі сигаретами.

"Через підвищення цін українці перестануть купувати сигарети в спеціалізованих магазинах. З 80 таких торгових закладів до кінця року залишиться не більше половини", - розповіли в прес-службі СОВАТ.

В той же час у коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну" підтримують підняття акцизів на тютюн. "Подорожчання сигарет дозволить швидше відмовитися від шкідливої звички. СОВАТ турбується про свій бізнес, а ми про здоров'я людей", - заявив координатор прес-центру коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" Артем Соколенко.

Звернення про необхідність підвищення акцизів на сигарети до депутатів ВР направили й лікарі. Виручені кошти від додаткових зборів вони пропонують витратити на охорону здоров'я.

Зазначимо, якщо законопроект про підвищення ставки акцизного збору на тютюнові вироби буде прийнято, сигарети подорожчають на 30-40%.

Нагадаємо, тільки в лютому цього року ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої в Україні зросли на 3,4%.

Головною причиною подорожчання сигарет стало те, що з 1 лютого по 30 червня минулого року Україна вже збільшила акцизи на цигарки без фільтру до 15,6 гривні за тисячу штук, на цигарки з фільтром - до 37,5 гривні замість тарифів у 12,5 і 30 грн., що діяли раніше.

У другому півріччі поточного року сигарети без фільтру повинні обкладатися акцизом у розмірі 19,5 гривні за тисячу штук, з фільтром - 45 гривень, у 2010-му - 27 і 52 гривні за тисячу штук відповідно.

Обговорити на форумі