друкувати


Правопорушників - на громадські роботи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-27 03:45:01
Вже декілька місяців діють зміни в законодавстві щодо порушення Правил дорожнього руху. З 17 листопада введено в дію і такий вид покарання, як громадські роботи та адміністративний арешт. Тобто тепер порушник, у вільний від роботи чи навчання час повинен буде виконувати безоплатні суспільно корисні роботи, вид робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. Призначатимуться вони судом на строк від 20 до 60 годин. Але працювати змусять не більш як чотири години на день. Громадські роботи не виконуватимуть інваліди І або ІІ групи, вагітні жінки, а також жінки, що старші 55 років, та чоловіки, що старші 60 років.

Одним з порушень, за яке передбачено застосування покарання у вигляді громадських робіт є, керування транспортним засобом в стані алкогольного чи іншого сп’яніння. Порушення ст.130 ч.1 тягне за собою накладення штрафу на водіїв від ста п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2550 до 3400 грн.) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або громадські роботи на строк від сорока до п'ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб і на інших осіб - накладення штрафу від ста п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів громадян (від 2550 до 3400 грн.) або громадські роботи на строк від сорока до п'ятдесяти годин або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб. Тобто при накладанні на громадянина покарання у вигляді 40 год. громадських робіт він повинен відпрацювати 10 днів у вільний від роботи чи навчання час, після чого отримати документ про проходження даних робіт.

Кількість годин, які людина має відпрацювати на благо держави, залежить від тяжкості правопорушення. Найбільше попрацювати доведеться тим, кого повторно спіймали на порушенні правил дорожнього руху. Водію загрожує позбавлення права керування на термін від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого, або громадські роботи на термін від 50 до 60 годин, чи адміністративний арешт від 10 до 15 діб. А от за порушення, що спричинили створення аварійної ситуації, – штраф від 170 до 255 грн. або громадські роботи від 20 до 40 годин. Це найменший термін громадських робіт.

За окремі порушення Правил дорожнього руху застосовується стягнення у вигляді адмінарешту. Таке покарання чекає на тих, хто повторно користується несправним транспортним засобом, у тому числі таким, що здійснює перевезення пасажирів; тих, хто хильнув перед поїздкою чарчину, прийняв лікарські препарати, що знижують увагу та швидкість реакції, або вжив наркотики.

Адмінарешт загрожує і тим, хто залишив місце ДТП, тим, хто порушив правила і спричинив аварійну ситуацію чи пошкодив інші транспортні засоби, вантажі, автомобільні дороги, вулиці, залізничні переїзди чи інше майно, а також тим, хто ухилявся від відбування громадських робіт.

Джерело: Прес-служба УДАІ в області
Обговорити на форумі