друкувати


Наш земляк — лауреат Народної Шевченківської премії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-27 10:45:22
На противагу Національній Шевченківській премії (державної), третій рік існує в Україні Народна Шевченківська премія. Слід сказати, що народний вибір лауреатів іноді збігається з вибором членів Шевченківського комітету, а буває, — не збігається. Голосування за лауреатів Народної премії проходить у мережі Інтернет.

Цьогоріч у номінації "Література" найбільшу кількість голосів набрав наш краянин, письменник і видавець Михайло АНДРУСЯК — за документальну трилогію про українських повстанців "Брати грому", "Брати вогню", "Брати просторів".

Свої голоси за М.АНДРУСЯКА віддали читачі з Одеси, Черкас, Херсона, Дніпропетровська, Мелітополя, Кіровограда, навіть з Польщі та Греції. А найбільше — з Києва та Західної України. Все це свідчить, що книги нашого земляка здобули популярність далеко поза межами Прикарпаття.

У номінації "Мистецтво" Народну Шевченківську премію отримав художник, талановитий ілюстратор книжок Кость ЛАВРО; у номінації "Театр. Музика" премії удостоївся Михайло ЧЕМБЕРЖІ. Серед усіх трьох Михайло АНДРУСЯК набрав голосів найбільше (116).

Вручення Народної Шевченківської премії відбулося біля пам’ятника Шевченкові у Києві. Саме дійство проводилося під вечір, із запаленими смолоскипами, що додавало йому урочистого ефекту, а учасникам — патріотичного піднесення. На акції не було нікого з чиновників (принаймні, офіційно), в тому числі — від культури. Недаремно премія має статус не державної, а Народної.

Переможцям вручено статуетки "Залізний Мамай".

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі