друкувати


25 березня - річниця смерті В’ячеслава Чорновола

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-25 03:51:36
25 березня, в день 10-річчя трагічної загибелі В’ячеслава Чорновола, в місті Івано-Франківську відбулося громадське віче та відправлена поминальна панахида на вшанування лідера Народного Руху України.

Віче відбувалося за участі представників влади, громадсько-політичних об’єднань, молоді, громадськості. На віче виступили: голова обласної ради Ігор Олійник, заступник голови облдержадміністрації Василь Гладій, народний депутат України Роман Ткач, заступник міського голови м.Івано-Франківьска Зінаїда Федорук, голова обласної організації КУН Богдан Борович та голова громадської організації "Молодий Народний Рух" Петро Семанюк. У заході також взяли участь народний депутат України Зіновій Шкутяк, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Олег Коржак, перший заступник голови облради Зіновій Береговський, заступник голови облради Остап Дзеса.

Сьогодні ввечері в приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії також відбудеться вечір пам’яті до 10-ої річниці від дня загибелі В.Чорновола – “Десять весен без Чорновола”. Початок о 18:00 год.

Довідка. Як відомо, Чорновіл трагічно загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі під Києвом на 5-му кілометрі автошляху Бориспіль—Золотоноша. Його автомобіль зіткнувся з причепом "КамАЗу", який розвертався на шосе. Загинув водій політика, постраждав прес-секретар. Слідство встановило, що причиною загибелі Чорновола став нещасний випадок. Але його соратники пов’язували загибель політика з президентською кампанією — восени 1999 року в Україні пройшли президентські вибори, в яких планував взяти участь лідер НРУ. Наприкінці січня 2009 року Генеральна прокуратура України заявила, що інформація про насильницьку смерть лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола поки залишається предметом розслідування в кримінальній справі, й закликала політиків не спекулювати на цій темі. Проте цей заклик не дуже допоміг — час від часу в ЗМІ з’являються всілякі версії загибелі Чорновола. Причому, якщо раніше в замовниках "рахувався" виключно Леонід Кучма, то зараз уже намагаються до цієї справи "пришити" чинного Президента. Але, хоч як би там було, сьогодні точно можна говорити про те, що В’ячеслав Чорновіл належить Історії.

Варто знати. В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в Черкаській області. Одержав журналістську освіту в Київському університеті ім. Шевченка. Брав активну участь у правозахисному русі, відстоював ідеї незалежності України. У 1960—1970 роках двічі був засуджений, другий раз — на шість років в’язниці й три роки заслання "за антирадянську агітацію та пропаганду". В 1990—1992 роках був головою Львівської облради.

В’ячеслав Чорновіл очолював найбільшу партію національно-демократичної орієнтації — Народний рух України. З часу утворення Руху восени 1989 року він був одним із його лідерів, а з перетворенням Руху на партію в грудні 1992 року Чорновіл став його головою.

В’ячеслав Чорновіл у серпні 1991 року організовував опір ДКНС. Балотувався на посаду Президента України на виборах 1 грудня 1991 року, програвши лише Леонідові Кравчуку (за Чорновола проголосувало понад 23% виборців). З 1990 року обирався депутатом українського парламенту. В’ячеслав Чорновіл — автор ряду книг, відомий публіцист.

Джерело: Івано-Франківська обласна державна адміністрація
Обговорити на форумі