друкувати


УПЦ КП і надалі готова до об’єднавчого процесу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-24 05:09:11
У зв’язку з появою коментарів щодо рішення Синоду УПЦ КП про прийняття до складу Київського Патріархату парафій УАПЦ в Тернопільській області прес-центр Київської Патріархії оприлюднив офіційну заяву. У заяві йдеться про те, що "Київський Патріархат не проводить якої-небудь спеціальної агітаційної роботи серед духовенства і парафій УАПЦ". "Рішення про приєднання до Київського Патріархату приймаються ними цілком добровільно і без будь-якого примусу чи тиску з боку нашої Церкви", — наголошується у заяві.

Як повідомляє прес-центр Київської Патріархії, у документі також йдеться про те, що "Київський Патріархат і УАПЦ неодноразово декларували своє прагнення до об’єднання в єдину Церкву, проте щоразу, коли справа підходила до реальних дій, з боку представників єпископату УАПЦ починали ставитися завідомо неприйнятні вимоги, які зупиняли об’єднавчий процес". Водночас у Київському Патріархаті стверджують, що УПЦ КП і надалі готова до об’єднавчого процесу, зазначаючи, що коли на рівні єпископату УАПЦ ініціатива об’єднання "досі не знаходила належної підтримки, Київський Патріархат не може відкидати появу такої ініціативи з боку духовенства і парафій УАПЦ".

Окрім того, у заяві сказано, що згідно з українським законодавством духовенство і віруючі самі можуть визначати приналежність до тої чи іншої Церкви. "Попереднє повідомлення про це органів влади не передбачене, як не передбачене і подання заяв про вихід з юрисдикції тої чи іншої Церкви до її керівних органів", — читаємо у заяві.

У документі також зазначено, що відповідно до рішень Помісного Собору 1993 року парафії, що мають в статутних документах назву "УАПЦ", як виключення, мають право на її збереження.

У тексті заяви також вміщене звернення єрархії УПЦ КП до Предстоятеля і архиєреїв УАПЦ із закликом до діалогу і обєднання в єдину помісну Православну українську Церкву.

Довідка РІСУ: Згідно з рішенням Синоду УПЦ КП (журнал № 11), який відбувся 12 березня, до складу УПЦ КП прийняли 33 парафії УАПЦ в Тернопільській області. Для організації подальшого статусу цих парафій Синод ухвалив постанову про утворення окремої Тернопільсько-Теребовлянської єпархії УПЦ КП. Єпископом Тернопільсько-Теребовлянським Синод призначив протоєрея Петра Кравчука, настоятеля Свято-Воскресенської церкви села Кобиловолоки Теребовлянського району Тернопільської області.

Джерело: RISU
Обговорити на форумі