друкувати


По заборговану зарплату — до прокурора

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-24 01:22:05
З найдавніших часів праця була і залишається основою матеріального забезпечення життя людини, вносячи у нього не лише естетичне, моральне та професійне задоволення, а й певну винагороду, вартість якої зазвичай обчислюється у грошовій чи натурально-грошовій формі.

Індикатором благополуччя в державі, чи в будь-якому з її регіонів, є своєчасність та повнота виплати заробітної плати. Згідно зі статтею 43 Конституції України, право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Ідеться, насамперед, про кримінальний закон — статтю 175 КК України, якою встановлено відповідальність за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії ат інших установлених законом виплат.

Оперативно реагуючи на порушення вимог чинного законодавства України з питань праці та інших грубих порушень законодавства про працю, прокуратура району протягом поточного року стосовно керівників підприємств та приватних підприємців порушила шість кримінальних справ, в тому числі одну — за фактом безпідставної невиплати заробітної плати, три — грубого порушення законодавства, що виразилось у приховуванні трудових відносин із найманими працівниками та виплаті заробітної плати "в конвертах".

Виплата заробітної плати "в конвертах" та нижчих від законодавчо встановленого розміру є одним із найболючіших питань у нашому районі. Внаслідок цих порушень працюючі позбавляються більшості соціальних гарантій, зокрема, на належне пенсійне забезпечення, допомогу у разі тимчасової непрацездатності чи нещасного випадку на виробництві. Нерідко порушуються вимоги щодо проведення індексації та компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку із затримкою термінів її виплати. Не на всіх підприємствах є колективні трудові договори або вони укладені з порушенням закону щодо строків та періодичності виплати заробітної плати. Не дотримуються умови таких договорів щодо встановленого розміру оплати праці, насамперед, подвійного тарифу оплати у святкові та неробочі дні, нічний час.

Реагуючи на це, прокуратурою ініційовано притягнення судом до адміністративної відповідальності за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення 16 відповідальних осіб, у тому числі 4 посадовців органів місцевого самоврядування, за документами прокурорського реагування працівникам виплачено 203 тис. грн. заборгованості зарплати, до суду направлено заяви в інтересах 61 громадянина про виплату їм 88,4 тис. грн. нарахованої, але не виплаче6ної заробітної плати.

З метою підвищення рівня соціального захисту трудових прав громадян Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до Кодексу України щодо посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших встановлених законом виплат", який з 11 березня 2009 року набрав чинності. Цим законом значно посилена відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, яка відповідно до ч.1 статті 175 КК України передбачена у виді штрафу в розмірі від 8 тис. 500 грн. до 17 тис. грн., або виправних робіт на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років. За порушення встановлених термінів виплати заробітної плати статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність посадових осіб у виді штрафу від 510 до 1700 грн.

Одночасно цим законом підвищено повноваження державних інспекторів праці територіальних органів, яким надано право накладати штрафи на посадових осіб в розмірі до 1360 грн.

Керівникам підприємств та приватним підприємцям слід замислитись, чи варто порушувати вимоги закону і наражати себе на значні витрати з сімейного бюджету на сплату штрафу, а то й на більш тяжкі наслідки.

Громадянам, яким своєчасно не виплачується заробітна плата, стосовно яких допускаються інші грубі порушення законодавства про працю, прошу звертатись за допомогою до прокурора району.

Автор: Іван ВИТРИКУШ, прокурор району, старший радник юстиції
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі