друкувати


"ВелоКраїна" по-гуцульськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-18 05:05:30
30 тисяч гривень виділило на підготовку та видання карти велосипедних маршрутів Яремчанського регіону у рамках проекту "ВелоКраїна" Головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської ОДА.

Уже за кілька тижнів, з початком весняно-літнього туристичного сезону ці карти роздаватимуться безкоштовно. Як повідомили Коломия ВЕБ Портал у Яремчанській міськраді, офіційно проект розпочав свою роботу ще в серпні минулого року в рамках програми сусідства "Румунія – Україна", вигравши ґрант Євросоюзу. Нещодавно результати роботи було представлено на найбільшому щорічному форумі учасників велосипедного бізнесу — всеукраїнській виставці "ВЕЛОБАЙК – 2009".

Учасники центру соціальних та ділових ініціатив міста Яремче, які, власне й розпочали проект, представили 18 нових детально описаних і нанесені на карту туристичних маршрутів, що проходять територією Яремчанщини. Каторг рафію розробили спеціалісти столичного науково-дослідного інституту геодезії та картографії. Уже цьогоріч, у найбільшому курортному містечку області можуть з’явитися сотні волонтерів, які допомагатимуть у описі та підготовці ще кількох веломаршрутів.

В рамках проекту протягом 2009-2010 років на території Яремчанщини та навколишніх регіонів буде створено розгалужену інфраструктурну мережу для аматорського та професійного велоспорту. Зокрема, навколо Яремче, Ворохти, Верховини, Рахова, Вижниці. Будуть додатково розроблені, прознаковані, обладнані вказівниками та нанесені на карти маршрути для велосипедних прогулянок різних рівнів складності. Біля туристичних та культурних об’єктів, а також біля магазинів, кафе, станцій обладнають велостоянки.

Дещо із заявленого вже зроблено. Важливою розробкою своєрідного уряду ВелоКраїни із допомогою учасників велосипедної соціальної мережі bike.co.ua є Кодекс безпечної їзди, згідно з ним мандрівникам слід "завжди вдягати велосипедний шолом, користуватися рукавичками, вміти правильно гальмувати, не їздити вночі по автотрасах, не розмовляти під час їзди по телефону і т ін".

Співпрацюватимуть із ВелоКраїною власники місцевих садибах зеленого туризму. Ті господарі, які погодилися розмістити у своїх будинках мандрівників із двоколісними друзями, повинні мати спеціально обладнанні місця для зберігання та миття велосипеда, а також мінімальний набір інструментів для його ремонту. А самі любителі екологічної їзди повинні мати можливість попрати та посушити одяг. Спеціально для цього у рамках проекту місцевим підприємцям були роздані методичні рекомендації, аби люди зробили перебування велосипедистів комфортним.

З’являться на Гуцульщині в рамках проекту й кілька нових пунктів прокату велосипедів, спеціалізованих магазинів та пунктів ремонту.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Фото з архіву ВелоКраїни
Обговорити на форумі