друкувати


Сигарети можуть подорожчати на 40%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-17 03:07:09
Ціни на сигарети можуть зрости на 30-40%. До цього призведе прийняття законопроекту про тютюновий акцизу, зареєстрований вчора у Верховній Раді.

Експерти вважають, що в нинішніх умовах прийняти подібного закону реальне, так як акцизний збір розцінюється більшістю парламентаріїв як один з основних джерел додаткових надходжень до бюджету.

Учора народні депутати Іван КИРИЛЕНКО (БЮТ), Микола ТОМЕНКО (БЮТ), Олег ЛЯШКО (БЮТ), Олесь ДОНІЙ (НУ-НС), Владислав КАСЬКІВ (НУ-НС), Леся ОРОБЕЦЬ (НУ-НС) та Юрій МІРОШНИЧЕНКО (ПР) зареєстрували у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби ". Документом передбачається підвищення адвалорну складову акцизної ставки з нинішніх 16% до 20%. Специфічна складова збору підвищується з 15,6 гривень до 35 гривень за 1000 сигарет без фільтра та з 37,5 гривень до 60 гривень - за 1000 сигарет з фільтром. Крім того, збір за кожне найменування сигарет збільшується з 18 гривень до 50 гривень для 1000 сигарет без фільтра та з 40 гривень до 100 гривень - для 1000 сигарет з фільтром.

Текстом документа також пропонується налічувати адвалорную складову акцизу не в відсотках з обороту продажу конкретної марки сигарет, а у відсотках з її максимальної роздрібної ціни. Це означає, що вона буде розраховуватися виходячи із суми, яка включає в себе акциз та ПДВ, пояснив директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро РЕДЬКО. Саме так зараз розраховується ставка акцизу в Євросоюзі, Росії та Молдові.

У випадку прийняття законопроекту річні надходження до бюджету від тютюнового акцизу зростуть на 3,5 мільярда гривень, що дозволить отримати 10,6 мільярда гривень у 2009 році (на 7 мільярдів більше рівня 2008 року), йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. При цьому роздрібні ціни тільки на сигарети з фільтром підвищать на 1,25-2 гривні за пачку - з нинішніх 2,5-8,5 гривні за пачку (у середньому 3,8 гривні) до 3,75-10,5 гривні ( в середньому 5,2 гривні) за пачку, що призведе до пятивідсоткового зниження обсягу їх споживання, підрахували автори законопроекту. "У 2006 році Україна ратифікувала конвенцію ВООЗ про боротьбу проти тютюну - відповідно до цього документу, в країні повинна проводитися податкова і цінова політика щодо тютюнових виробів, внаслідок якої скорочувалося б їх споживання", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

До сих пір парламентарії пропонували поступово підвищувати акцизний збір на сигарети. Наприкінці минулого року Верховна рада прийняла закон, який передбачав підвищення ставок з лютого поточного року з 30 гривень до 37,5 гривні за 1000 штук сигарет з фільтром, без фільтра - з 12,5 гривні до 15,6 гривні за 1000 штук. При цьому адвалорна складова зберігалася на рівні 16% від обороту продажу конкретної марки сигарет. З 1 липня акциз повинен був зрости до 45 гривень за 1000 сигарет з фільтром і 19,5 гривні без фільтра, а з 1 січня 2010 року - до 52 гривень з фільтром і 27 гривень без фільтра. "В умовах кризи бюджет вимагає додаткових надходжень. Ми вважали, що краще збільшити податки для тютюнової галузі, що виробляє шкідливу для здоров'я продукцію, ніж для малого та середнього бізнесу, який працює в інших галузях", - пояснив один з авторів законопроекту Олег ЛЯШКО.

Учасники тютюнового ринку вважають, що законопроект призведе до зниження виробництва сигарет в Україні та зростанню їх контрабандного ввезення з Росії. У січні, коли ставки акцизного збору для сигарет з фільтром були тимчасово встановлені на рівні 60 гривень за 1000 штук, обсяг їх виробництва в країні знизився на 1,7 мільярда штук у порівнянні з січнем минулого року, зазначає Дмитро РЕДЬКО з "JTI-Україна" . У випадку прийняття законопроекту сигарети буде вигідно ввозити з Росії контрабандою. "У цьому випадку мінімальна сума акцизного збору з пачки сигарет з фільтром в Україні буде в 2,4 рази вище, ніж у Росії", - підрахував керівник відділу корпоративних зв'язків "Бритіш Американ Тобакко Україна" Андрій КРІЛЬ.

Незважаючи на це, законопроект має шанси бути прийнятим у Верховній раді, упевнений пан ЛЯШКО: "Серед його авторів - представники всіх великих фракцій і голова фракції БЮТ Іван КИРИЛЕНКО". До кінця тижня документ планується розглянути на засіданні комітету Верховної Ради України з питань бюджету і винести в сесійний зал. Втім, ініціативу схвалюють не всі парламентарі. "Я і багато народних депутатів не будемо підтримувати цей законопроект - вже зараз через різницю податкового навантаження контрабанда сигарет в Україну з Росії та Молдови значно зросла", - заявив народний депутат Микола КРУГЛОВ (Партія регіонів). Якщо прийняття законопроекту загрожує скороченням ринку легальних сигарет і зростанням контрабанди, воно недоцільно, погоджується голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Сергій ТЕРЬОХІН, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі