друкувати


Батько і мати — два сонця гарячих

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-17 12:10:03
Традиційно у другу неділю травня ми відзначаємо День матері. Але сьогодні, коли жінки вибороли для себе навіть більше прав і свобод, ніж хотіли, настала крайня пора піднімати роль чоловіка — годувальника, захисника, батька. Особливо батька. Бо так само, як від матері залежать духовні якості сина чи доньки, від батька залежить, які моральні якості дитина понесе у світ, якою людиною стане.

Тож поки наші владоможці гадають, який день більше пасує для вшанування голів родин, у Отинії за це взявся тутешній осередок Союзу українок. Його очолює активна й ініціативна Стефанія ДАНИЛЕЦЬ. Разом з такими ж небайдужими односельчанками-союзянками в останню неділю перед великим постом вона організувала свято для усього селища — День батька.

До селищного Будинку культури люди йшли цілими родинами: онуки, батьки, дідусі-бабусі. Ущент заповнений зал оплесками зустрічав ведучих Марію ІВАНКІВ і Марту ГРИГОРАШ, які коротко розповіли про історію виникнення Дня тата, який у світі відзначають із 1910 року. Ведучі представили гостей свята: голів обласної організації Союзу українок Уляну Швидюк і Коломийського осередку — Марію ГНАТЮК. Вони відзначили великий внесок Отинійського осередку Союзу українок і особисто Стефанії ДАНИЛЕЦЬ у згуртування і зміцнення місцевих родин, збереження і пропаганду сімейних цінностей. Пані Стефі вручили подяку від обласної організації Союзу українок. Щиру подяку і пошану великій справі, яку взяли на себе союзянки, висловив селищний голова Богдан ТИМЧИШИН. Від імені депутатського корпусу райради привітав усіх з першим днем весни і вручив квіти Стефі ДАНИЛЕЦЬ, своєму колишньому класному керівнику, депутат районної ради Володимир ЗМАГА.

Сценарій свята склали цікаві й оригінальні виступи. Звучали вірші і пісні, написані батьками і дідусями, їх виконували сини, онуки, правнуки. "Я так хотів, щоб жив мій рідний тато", — проникливо читала ведуча вірш уже покійного отинійця Петра КІНАЩУКА. А його онук Ростислав натхненно співав, продовжуючи творчий спадок.

Свято скликало до Отинії своїх талановитих синів і доньок з усіх усюд. Видатний хірург Михайло БОГАЧЕНКО приїхав до рідного селища із Дрогобича, охоче прочитав землякам свої віршовані твори. Доктор історичних наук, журналіст Петро ШКРАБ’ЮК також привіз зі Львова додому щирі римовані рядки. Звучали чудові українські переклади відомих російських поезій видатного хірурга Теодозія НОВІЦЬКОГО, уродженця Отинії.

Про виняткову роль батька у долі дитини ішлось у щирих дитячих звертаннях. Діти разом з батьками, мамами і бабусями дарували усім свої найкращі виступи. Ростик ХАРЕВИЧ співав разом з бабусею Любою МАЛЯРЧУК, Максимко ЦВЕЮК — разом з татом Ігорем, Миколка КОЧЕРЖУК — з татом Іваном, Андрійко — з татом Іваном і дідусем Богданом ТИМЧИШИНИМ. Не бракувало на сцені й запальних танців, і дотепного гумору. У теплій справді родинній атмосфері у формі мистецького діалогу ішлось про найсвятіші для кожної людини речі: батько і мати у долі дитячій — два сонця гарячих...

Автор: Валентина БЛИЗНЮК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі