друкувати


Боржників до суду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-16 02:30:14
48 кримінальних справ порушено у 2009 році обласною прокуратурою з приводу несвоєчасної виплати зарплат. І хоча Івано-Франківщина вважається відносно стабільним регіоном щодо виплат, то кількість прикрих фактів тільки збільшується.

За словами прокурора області Михайла Гошовського, якби не криза, то людям би погасили заборгованість навіть за минулі роки. Тепер навіть економічно активні підприємства недоплачують своїм працівникам. Найбільші невиплати зафіксовано у місті Калуші, Коломийському, Рогатинському, Снятинському, Надвірнянському та Городенківському районах.

Окрім того, чимало людей пішли у вимушені відпустки чи на неповний робочий день. Величезні борги по зарплаті мають підприємства-банкрути. Проте в умовах кризи вибити кошти з них, на жаль, буде неможливо. Дії спеціальних комісій, які, окрім прокуратури, також повинні слідкувати за виплатами, наразі малоефективні.

Тим часом Міністерство праці та соціальної політики за дорученням прем’єрки створило електронну базу підприємств та організацій, які мають заборгованість перед працівниками. Начальник обласного управління праці Ярослава УЛЬВАНСЬКА каже, що інформацію про підприємства-боржники в області збирали ще задовго до наказу. Тепер на початку тижня усі дані надсилаються до Кабміну.

Відслідковує тенденції торгування й спеціально створена робоча група, куди входять працівники управління праці, прокуратури і ДПА. Учасники групи мають надавати інформацію про підприємства, яким варто повернути заборгованість по ПДВ, щоб власники могли виплатити зарплату людям

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі