друкувати


З нагоди 195-річчя Кобзаря на Коломийщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-11 10:54:01
9 березня голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Вінтоняк взяв участь у заходах з нагоди 195-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Урочистості розпочалися покладанням квітів і вінків до пам'ятника Великому Кобзареві, що в центрі міста Коломиї, повідомляє прес-служба РДА.

Після цього дійство продовжилося в міському Будинку культури "Народний дім" м.Коломия. З доповіддю виступив о.Зеновій Карась, який розповів про життєвий і творчий шлях поета. З привітальним словом до присутніх звернулися владика УГКЦ Миколай Сімкайло, представники районної та міської влади. Зокрема, очільник Коломийського району Михайло Вінтоняк зазначив, що Тарас Григорович Шевченко був велетнем духа, символом українського слова. Він закликав громадськість плекати нетлінні твори й не забувати про Великого Сина Українського народу.

На Коломийщині є 14 пам'ятників Кобзареві. Найдавніший пам'ятник Шевченкові стоїть у Шепарівцях. Його урочисто відкрили у березні 1951 року. Також до одного з найдавніших пам'ятників Кобзареві можна віднести скульптуру Шевченка в селищі Отинії (1956 р.) та у селищі Печеніжині (1961 р.) П'ять пам'ятників Кобзареві встановлено на початку дев'яностих – у Верхньому Вербіжі, Марківці, Нижньому Врбіжі, Сопові, Рунгурах. Найновіший пам'ятник Кобзареві споруджено в селі Виноград у 2007 році. Його скульптор – Василь Вільшук, лауреат Шевченківської премії.

Того ж дня в селах і селищах Коломийського району лягли квіти й вінки до пам'ятників Великого Кобзаря, відбулися святкові концерти. Громадськість Коломийщини також мала нагоду подивитися концерт, присвячений річниці Шевченка в Будинку культури "Народний дім" м.Коломиї.

Обговорити на форумі