друкувати


Положення про Громадську приймальню Коломийської міської ради

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-11 10:11:28
1. Загальні положення

1.1. Громадська приймальня міської ради (далі - Громадська приймальня) створена відповідно до Закону України "Про звернення громадян", Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування" з метою оперативного реагування на звернення жителів міста до Коломийської міської ради.

1.2. Основною метою Громадської приймальні є оперативне реагування на звернення жителів міста, надання кваліфікованих відповідей, порад і консультацій з вирішення їх проблем.

1.3. В своїй роботі Громадська приймальня керується Конституцією України, Законом України "Про звернення громадян", Указом Президента України від 07.02.2008 р. № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", іншими законодавчими і нормативно-правовими актами, що регулюють роботу зі зверненнями громадян, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови.

2. Організація роботи

2.1 Керівником Громадської приймальні є посадова особа, яка призначається розпорядженням міського голови.

Керівник Громадської приймальні здійснює керівництво діяльністю Громадської приймальні, щоденно звітує міському голові про результати роботи.

2.2 Прийом громадян здійснюють керівник Громадської приймальні, спеціаліст загального відділу, який відповідає за роботу із зверненнями громадян. У разі потреби до роботи в приймальні можуть залучатися фахівці структурних підрозділів Коломийської міської ради.

Для належної роботи Громадської приймальні виділяється окреме приміщення та відповідне матеріально-технічне обладнання.

2.3 Реєстрація звернень громадян та їх облік здійснюється за допомогою комп'ютера. Діловодство за зверненнями громадян ведеться відповідно до Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 р. № 348.

2.4 Звернення, в яких порушено питання інформативного, довідкового та консультативного характеру, а також ті, які не потребують додаткового вивчення, розглядаються і вирішуються невідкладно.

2.5 Звернення, що потребують більш детального вивчення, виділення коштів, матеріальних та людських ресурсів, розглядаються у тому ж порядку, що й письмове звернення (або звернення, висловлене на особистому прийомі громадян) відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

3. Основні завдання

3.1. Сприяння реалізації в місті конституційних прав громадян на звернення відповідно до Закону України "Про звернення громадян", Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування".

3.2. Організація особистого прийому громадян, сприяння своєчасному вирішенню їх звернень.

3.3. Здійснення контролю за своєчасним і належним розглядом заяв, скарг і пропозицій громадян відділами, управліннями міської ради, іншими установами і організаціями міста.

3.4. Надання методичної, правової допомоги в організації і здійсненні роботи з розгляду пропозицій, заяв і скарг громадян, вивчення і розповсюдження досвіду в цій роботі.

4. Функції Громадської приймальні

Приймальня, згідно з покладеними на неї основними завданнями, здійснює наступні функції:

4.1. Приймає відвідувачів, надає їм відповідні консультації щодо вирішення звернень, а також вносить пропозиції відділам і управлінням міської ради щодо вдосконалення та поліпшення роботи із зверненнями громадян.

4.2. Вивчає причини що породжують скарги громадян і вносить пропозиції, спрямовані на їх усунення.

4.3. Надає методичну допомогу в організації прийому громадян керівниками відділів та управлінь міської ради.

4.4. Складає і подає необхідну інформацію та звітність з питань прийому громадян.

4.5. Взаємодіє з депутатами міської ради, відділами, управліннями та іншими структурними підрозділами міської ради в роботі із зверненнями громадян.

5. Обов’язки

Працівники Громадської приймальні у своїй роботі підпорядковуються керівнику Громадської приймальні, відповідно до п.2.1 цього Положення.

Працівники Громадської приймальні зобов'язані:
- приймати громадян та розглядати порушені ними питання;
- консультувати особу про всі можливі шляхи врегулювання проблеми чи вирішення питання;
- пояснювати особі причини неможливості вирішення питання відразу, під час прийому; у разі потреби додаткового вивчення порушеного питання роз'яснювати порядок розгляду звернення;
- інформувати міського голову про факти не вирішення обґрунтованих питань, порушених у зверненні громадянина; аналізувати причини виникнення повторних звернень або звернень до органів влади вищого рівня, тяганини, формалізму, бюрократизму;
- готувати аналітичні матеріали з питань роботи Громадської приймальні та подавати їх засобам масової інформації;
- не розголошувати конфіденційну інформацію про осіб, що стала їм відома під час надання правової допомоги;
- у своїй роботі дотримуватися положень Конституції України, законів та інших нормативно-правових актів, що стосуються діяльності державного службовця.

6. Права

Для реалізації своїх завдань працівники Громадської приймальні мають право:

6.1. Одержувати від відділів і управлінь міської ради та інших установ міста інформації щодо розгляду і вирішення пропозицій заяв та скарг.

6.2. Вносити на розгляд виконкому міської ради питання про стан прийому громадян та виконання їх звернень у відділах та управлінь міської ради, пропозиції щодо поліпшення цієї роботи.

6.3. Залучати до перевірок звернень громадян працівників відділів та управлінь міської ради.

7. Відповідальність

7.1. Працівники, які здійснюють роботу з організації прийому громадян у Громадській приймальні, несуть персональну відповідальність за якість, повноту та достовірність зафіксованих звернень, роз'яснень, рекомендацій та консультацій, наданих громадянину, а також здійснюють контроль за виконанням доручень керівництва міської ради стосовно звернень громадян.

7.2. За неналежне, неякісне та несвоєчасне виконання завдань працівники Громадської приймальні несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.