друкувати


Варшава: У День Шевченка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-10 10:45:59
У Варшаві, в день народження Тараса Шевченка відбулася урочистість покладання квітів. Біля пам‘ятника молодому Кобзарю, що у сквері Шевченка, як щороку побували представники дипломатичної установи, української громади, студенства, релігійних організацій.

Серед присутніх був і Посол України у Польщі Олександр Моцик, який наголосив, що 2009 рік – це рік ювілейний, минуло 195 років з дня народження Пророка: "Не відомо, як довго б ми йшли до своєї повної самоідентифікації, якби не Шевченко. Як довго ми б йшли до своєї навіть держави, якби не Шевченко, повідомляє Польське радіо.

І сьогодні, як я сказав під час виступу, слово Шевченка настільки могутнє, що мабуть в Україні нічого могутнішого немає. Це слово єднає всю Україну, усіх українців: схід-захід, північ-південь. Воно об‘єднує усе українство по всьому світу".

Представники варшавської дільниці Мокотув також по кілька разів у рік приходять до Тараса Шевченка. Модернізація всього скверу щороку коштує дільниці кількасот тисяч злотих.

Проте, заступник бургомистра дільниці Пйотр Боресович пишається цим символічним українським куточком у польській столиці: "Недавно ми мали чудову урочистіть насадження трьох калин, які символізують Голодомор в Україні. Наша дільниця щороку надає засоби на те, щоб сквер Шевченка, оточення самого пам’ятника виглядало привабливо.

Це місце символізує дружбу між нашими народами. Наша дільниця Мокотув налагоджує співпрацю з Дніпровським районом міста Києва. Ми приймали його представників минулого року, і тепер плануємо обмін молоддю і дітей".

Шевченківські заходи у ці дні проходять у багатьох місцевостях Польщі, зокрема в Перемишлі та Білому Борі де знаходяться українські школи.

Обговорити на форумі