друкувати


На Коломийщині вшановують річницю славного Тараса Шевченка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-09 11:01:29
Перейшовши через колючі тернові шляхи, унікально обдарована людина – Тарас Григорович Шевченко покинув світ передчасно. Під вечір лікарі вислухали Тараса Григоровича і визнали, що стан поета безнадійний. Невдовзі болі відновилися з новою силою. Відчувши, що знову починається приступ, Шевченко запитав, чи не можна його спинити. Лікарі поставили гірчичники на руки, дали серцеві ліки. Поет вмирав. В його грудях клекотіло, як у кратері згасаючого вулкана. Часом здавалося, що вже кінець, а через якусь мить хворий знову підводив важкі повіки, і з грудей виривався глухий стогін. Помер поет о 5-й годині 30 хвилин ранку. Чи можна було врятувати Шевченка, застосовуючи методи сучасної медицини?

Медицина наших днів могла б продовжити життя великого Кобзаря, але не надовго – надто великої непоправної шкоди було задіяно здоров'ю Т.Г.Шевченка, нестерпно важкими умовами ув'язнення, заслання і солдатчина.

148 років минуло з тих пір як перестало битися благородне, мужнє серце геніального поета-революціонера Т.Г.Шевченка. З цього приводу в Коломийській центральній районній бібліотеці відбувся літературно-мистецький вечір "Орлиний злет Шевченківського духа". Його організатори – працівники бібліотеки підготували захід надзвичайно цікаво і змістовно, стараючись залучити до автобіографії запрошених студентів. Вони розповіли не лише про творчий шлях Кобзаря, а й жінок, які жили у серці поета, його злети і поневіряння. У заході взяла участь головний спеціаліст відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк, яка зазначила, що нині у м.Львові діє унікальна виставка шевченківських творів, присвячена річниці великого поета. Звучали Шевченківські твори у виконанні аматорів Коломийщини.

В неділю, о 14 годині в селах і селищах Коломийщини і в Народному домі м.Коломиї відбулася міськрайонна урочиста академія, присвячена 195-ій річниці від дня народження Т.Шевченка та покладання вінків до пам'ятників великого поета, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі