друкувати


Популяризація музеїв Прикарпаття є питанням дня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-06 03:58:15
5 березня у Регіональному туристично-інформаційному центрі за організаційної підтримки головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій облдержадміністрації відбулося засідання представників туристичних фірм та музеїв області щодо налагодження співпраці в організації екскурсійних маршрутів та турів вихідного дня з метою розвитку культурно-пізнавального туризму.

В круглому столі взяли участь Віталій Семків, начальник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій облдержадміністрації та Володимир Федорак, начальник управління культури облдержадміністрації.

Зокрема, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак наголосив, що управління культури сприяє розвитку музеїв, надає увагу підтримці громадських музеїв. Впродовж березня – квітня цього року буде проведено 2 семінари для музейних працівників області. У 16 державних і 100 громадських музеях області знаходяться на збереженні понад 270 тис. експонатів. Упродовж 2008 р. їх відвідали майже 450 тис. осіб. Було відкрито понад 240 виставок, організовано 7000 екскурсій. У 2008 р. почав працювати Музей народної творчості Михайла Струтинського у м. Косів. З нагоди відзначення 100 – річчя з дня народження Провідника ОУН С.Бандери у с. Старий Угринів урочисто відкрито оновлену реекспозицію меморіального комплексу.

Перед початком самої наради волонтер Корпусу миру Джонатан Кемпл презентував учасникам нещодавно видані каталог-буклет "Музеї міста Івано-Франківськ" та картосхему центральної частини обласного центру із інформацією про музеї, що були видані в рамках проекту в рамках проекту "Культурно-пізнавальний туризм в місто Івано-Франківськ", що впроваджується Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини за підтримки Корпусу Миру СІЛА. Метою піврічної програми було налагодження співпраці та партнерської мережі між музеями міста Івано-Франківськ, туроператорами та туристично-інформаційними центрами для створення сприятливих умов сталого розвитку культурно-пізнавального туризму в Івано-Франківську.

Крім того, учасникам заходу був представлений каталог "Музейне коло Прикарпаття", нещодавно опублікований за підтримки програми МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Видання містить опис та координати близько 80 музеїв Івано-Франківської області. Інформація про ці заклади збиралася протягом більш як півроку партнерами проекту "Музейне коло Прикарпаття", працівниками управління туризму та управління культури ОДА, колегами і волонтерами в практично усіх районах області. Для перших сорока музеїв, що подали заявку на участь у проекті були також видані візитні картки (накладом по 5 тисяч кожної). Кожен музей отримає свою частку візитівок для розповсюдження, а решта будуть передані у туристично-інформаційні центри області задля популяризації музеїв серед туристів.

Працівники музеїв високо оцінили проведену роботу з створення каталогу музеїв області і відзначили високу якість поліграфічного видання: "Це однозначно сприятиме зростанню популярності музеїв серед відвідувачів, і тим самим самі працівники цієї галузі будуть намагатися активніше працювати, щоб зацікавити громадськість у своїх досягненнях" - зазначив директор обласного художнього музею Михайло Дейнега.

Враховуючи зростання вартості відпочинку закордоном, на думку організаторів засідання завдяки таким ініціативам Івано-Франківщина має ще одну перевагу в залученні більшої кількості туристів в цьому році.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі