друкувати


В Україні подорожчали ліки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-06 03:42:45
Ліки в Україні подорожчали більш ніж у два рази. Особливо імпортні. У програші всі - і покупці, тому що змушені в багатьох ліках собі відмовляти. І аптекарі, оскільки прибуток значно скоротився. Вони скаржаться, що вільних грошей для закупівлі нових ліків, особливо дорогих, катастрофічно не вистачає. Дефіциту поки що немає, але запаси імпортних препаратів на полицях - мінімальні.

Ліки в Україні подорожчали більш ніж у два рази. Особливо імпортні. У програші всі - і покупці, тому що змушені в багатьох ліках собі відмовляти. І аптекарі, оскільки прибуток значно скоротився. Вони скаржаться, що вільних грошей для закупівлі нових ліків, особливо дорогих, катастрофічно не вистачає. Дефіциту поки що немає, але запаси імпортних препаратів на полицях - мінімальні.

Руслан МІЩЕНКО, кореспондент:
- Фармацевтична продукція б'є всі рекорди інфляції. У Луганську з початку року імпортні препарати подорожчали в два рази. Вітчизняні - майже на третину. Аптекарі стверджують: причина подорожчання - дуже високий курс валюти, за яку доводиться закуповувати імпортні ліки.

Наталья РОЗЕНКО як мінімум раз на місяць купує вітаміни своєї шестирічної внучки, а собі - ліки від тиску. Але спочатку року, говорить жінка, довелось відмовлятися від деяких препаратів.

Наталья РОЗЕНКО, пенсіонерка:
- По невралгії зараз взагалі не можу купити ліки себе. Тому, що вони подорожчали. Прийшла сюди. Тут кажуть по 107 гривень, а брала я по 68. Поки дістала ці сто сім, а вони говорять, вибачте, 137. За годину подорожчало. Тому сидимо, то травичку п'ємо, то ще що-небудь.

Для того, щоб заощадити - покупці все частіше стали віддавати перевагу українським медикаментами, розповідає завідувач центральною районною аптекою Валентина ГОРОХОВСЬКИЙ.

Валентина ГОРОХОВСЬКИЙ, завідуюча центральною районною аптекою № 2:
- Тільки на сьогоднішній день люди стали більше брати вітчизняних препаратів, там, де є така можливість замінити або ж беруть пластиночку, а не упаковку імпортних.

Аптеки стали менше заробляти, і як результат - різко скоротилися вільні гроші, тобто ті, які можна направити на великі закупівлі. Але дефіцитом імпортні ліки поки не стали. Фармацевти активно шукають виходи з непростої ситуації.

Павло ПРИЛИПКІН, заступник генерального директора комунального підприємства ЛВ "Фармація":
- Безумовно, наші можливості стали набагато менші, ніж були до жовтня місяця. Але сьогодні ми закуповуємо всі необхідні медикаменти. В принципі, все є, але в менших обсягах. Перше, аптечні мережі сьогодні помітно скорочують товарні запаси. Працюють буквально з коліс. Ну, і другий варіант, підключати кредитні ресурси, що сьогодні дуже проблематично і дуже дорого.

У Луганських поліклініках та лікарнях останнім часом намагаються виписувати дешевші вітчизняні аналоги. Але при лікуванні деяких захворювань це зробити просто неможливо. Адже далеко не всіх імпортні ліки є замінники в Україні. Наприклад, при бронхіальній астмі виписують аерозолі закордонного виробництва. У важкому становищі опинилися ендокринологи, кардіологи, і особливо, онкологи. Але в міністерстві охорони здоров'я запевняють - дефіцит імпортних медикаментів, у яких немає вітчизняних аналогів - не загрожує. І обіцяють, що певні ліки для важко хворих людей, приміром, онкопрепарати, будуть купувати за рахунок держави.

Юрій КОНСТАНТИНОВ, директор Департаменту регуляторної політики Міністерства охорони здоров'я України:
- Так є ліки, які не виробляються українськими підприємствами. Лікування таких патологій забезпечується державою. Шляхом виконання конкретних програм, які фінансуються і робиться закупівля лікарських засобів. Я не бачу загрози.

Правда, що це за програми та скільки на них виділено грошей - невідомо. Але навіть ті хворі, які зможуть перейти на вітчизняні ліки, помітно не заощадять. Адже з початку року вони подорожчали щонайменше на третину. Справа в тому, що навіть звичайні вітаміни виробляються на основі імпортних компонентів, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі