друкувати


Сьогодні День тих, хто носить окуляри

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-04 03:33:56
4 березня усі люди світу, в яких не все гаразд із зором, мають своє свято - День тих, хто носить окуляри.

Особливою проблемою це є для дітей, адже справа не тільки у ваді зору, але й у зміні психології дитини, яка часто комплексує через це. За словами батьків слабозорих дітей, їхніх Івасиків та Оксанок після того, як вони починають носити окуляри, ніби підмінили. Колись жваві та допитливі, тепер діти годинами сиділи непорушно. Часом зривалися на плач. А ранкові збори до школи щоразу перетворюються на трагедію. Вони вигадують казна-що, аби тільки пропустити уроки. А батьки не завжди це розуміють.

Добре, якщо спроможуться відвести дитя до психолога. Там, на розмові із фахівцем, дітки розповідають, що їх дражнять в класі через окуляри. Для інших, очевидно, це чергова жорстока дитяча розвага. Тихі та спокійні школярики дуже болісно сприймають те, що з ними ніхто не хоче сидіти за партою, гратися на перервах, штовхають та обзивають різними образливими словами і навіть кидаються зі стусанами. Але що робити, коли для того, аби вирівняти зір, украй потрібні окуляри.

Практичні психологи мовлять, що часто батьки наполягають, аби перевести в іншу школу. Проте цього робити не варто, бо діти мусять уміти себе захищати й не комплексувати. Отож, коли ваш малюк змушений носити окуляри, але боїться, що у школі чи садочку з нього сміятимуться, маєте діяти. Передусім зверніться по допомогу до вчительки чи виховательки. Вона має пояснити дітям, що у людей бувають різні хвороби і їх треба лікувати. І якщо хтось носить окуляри, то це означає, що у нього хворі очі. З цього у жодному разі не можна сміятися, треба допомогти товаришеві подолати хворобу. Одне слово, багато в цій ситуації залежить від педагогічного такту вчителя.

Своєю чергою батьки мають налаштувати малюка, що носити окуляри конче треба, щоб мати здорові оченята. Дайте дитині установку: "Ти у мене розумничок (розумничка), ти зможеш подолати власний страх. А коли хтось щось образливе скаже – не зважай, будь вищим. Адже багато хто ходить в окулярах – і це гарно, стильно (приміром, скільки відомих у світі людей носять окуляри!)". після занять у психолога діти вміють переконувати однокласників, що окуляри не тільки корисні для здоров’я, але й модні та престижні.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі