друкувати


3 березня День письменника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-03 01:01:36
3 березня в багатьох країнах світу святкується день письменника. Це свято встановлене за рішенням 48-го конгресу Міжнародного PEN-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року.

Сам PEN-клуб був заснований в 1921 році. Назва організації - абревіатура, утворена першими буквами англійських слів "poets", - поети, "essayists" - нарисовці, "novelists" - романісти. Крім того, абревіатура в даному випадку співпадає з англійським словом "pen", повідомляє Освітній портал.

Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом PEN-клубу став Джон Голсуорсі, автор "Саги про Форсайтів". У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес PEN-клубу в Лондоні, після чого PEN-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

Як йдеться в хартії PEN-клубу, ця організація виступає на захист принципів свободи інформації усередині кожної країни і між всіма країнами. Члени об'єднання зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це можливо.

Оскільки свобода припускає добровільну стриманість, члени PEN-клубу зобов'язуються виступати проти таких негативних аспектів вільного друку, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, перекручування фактів або тенденційність ганебна їх інтерпретація ради політичних, групових і особистих цілей.

Обговорити на форумі