друкувати


Так сопілкарять лише у Лісному Хлібичині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-03 11:57:04
— У Лісному Хлібичині нема такої дитини, яка б не грала і не співала, — цілком правдиво зауважила начальник відділу культури і туризму РДА Людмила ФЕДОР на святкуванні 25-річниці створення знаменитого на всю область ансамблю сопілкарів.

Передував концертові звіт сільського голови Богдана ХАРУКА. Доповідь молодого війта була стислою і не викликала дискусій. Чи то люди налаштовані по-святковому, чи то всі проблеми села вирішуються «в робочому порядку?». В усякому разі, атмосфера в залі Будинку культури пахнула весною, — концерт відбувся у перший день весни.

Лісний Хлібичин буквально плодоносить співочими талантами. У школі співають і вчителі, і учні, в Будинку культури співають, грають і танцюють. Двадцять п’ять років тому молодий спеціаліст Іван П’ЯТНИЧУК зібрав здібних дітей і навчив їх грати на сопілках. Найперше сопілкарі про себе заявили на концерті в Коломийському драмтеатрі.

— У нас тоді ще не було клубу, — мовить Іван П’ЯТНИЧУК, — коломийська сцена дітей шокувала, особливо коли її освітлили прожектори. Але малі музиканти швидко оговтались і гідно виступили. То було своєрідне «бойове хрещення». Відтак сцена стала їхньою рідною домівкою.

Про те, що діти звикли до публічних виступів, свідчить їхня артистична й розкута поведінка на сценічному подіумі. Так, годиться допломантові міжнародних фестивалів, яким є народний аматорський ансамбль сопілкарів. Особливість цього колективу в універсалізмі — діти не лише грають ансамблем, дуетами й квартетами, але й співають і навіть танцюють. Танцями з ними займається хореограф Людмила МЄХІНА. У селі вважають справою гонору брати участь в ансамблі. Наприклад, Володимир БЕГМЕТЮК трьох своїх дітей віддав до сопілкарського гурту.

Сопілкарі переграли на концерті силу-силенну народних пісень, поппурі з тих таки пісень. Тут і гуцульська мелодика і пісні та мелодії України козацької.

Бурхливими оплесками нагородили глядачі виступ співачки Олі ЧУКУРІН.

Ансамбль — це три групи сопілкарів загальною кількістю понад 70 учасників. Звучить він багатоголосо, як симфонічний оркестр. Після виступу юних артистів вітали відповідальні працівники управління культури ОДА. Заступник голови РДА Богдан БОЛЮК побажав сопілкарям підкорення найбільших сцен в Україні та за її межами. Учасників нагороджено грамотами РДА та райради. Головний спеціаліст районного відділу освіти Микола КІСИЛЕЙЧУК відзначив плідну співпрацю культпрацівників з освітянами. Адже сопілкарі примножують славу нашого краю як на ниві культури, так і освіти. Грамоти райвідділу освіти удостоївся організатор і керівник ансамблю сопілкарів Іван П’ЯТНИЧУК.

Треба сказати, що народний аматорський хор, у якому співає чи не вся сільська інтелігенція (керівник Мар’ян КОЗАЧОК) — також дітище Івана П’ЯТНИЧУКА.

Велика то справа, коли серед сільської громади є лідер — чи то в ґаздівстві, чи то в культурі. Таким незаперечним лідером у царині культури є, власне, Іван П’ЯТНИЧУК.

Автор: Андрій МАЛАЩУК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі