друкувати


Україна відключила Росію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-27 06:08:51
Сьогодні вночі, з настанням нового дня українські радіолокаційні станції в Севастополі і Мукачево, які використовуються для попередження про ракетний напад, припинили передачу інформації Росії - у зв'язку з розірванням відповідної двосторонньої угоди, підписаної в Києві 28 лютого 1997 року.

Інформація з цих двох станцій надходила на центральний командний пункт Космічних військ Росії в Солнечноногорську. Останні три роки щорічна плата за використання станцій становила для Москви $ 1,3 мільйона.

Ще в середині липня 2007 року Москва заявила про намір відмовитися від подальшого використання радіолокаційних станцій далекого виявлення пусків ракет, що входять в систему ПРО Росії, розташованих на Україні. Тоді ж уряд вніс до Держдуми законопроект про денонсацію угоди, пояснивши це тим, що ресурс станцій закінчився ще в 2005 році. Як кажуть військові, відмова від двох РЛС у Мукачевому і під Севастополем пов'язаний із закінченням технічного ресурсу об'єктів. І запевняють, що ця «втрата» ніяк не позначиться на боєготовності Збройних сил РФ.

Національне космічне агентство з гордістю помітило, що РЛС продовжують працювати в інтересах космічного відомства та України в цілому. Режим їх включення поки що тільки уточнюється, але вже точно відомо, що вони не будуть нести цілодобове чергування. Генеральний директор Національного космічного агентства Олександр ЗІНЧЕНКО заявив ІТАР-ТАРС, що не є прихильником закриття цих об'єктів. «Досвід показує, що обладнання, створене для потреб оборони, може успішно використовуватися в інших цілях», - сказав він. В даний час Україна розробляє стратегію застосування станцій до 2015 року за двома напрямками: на внутрішньому і на зовнішньому - у рамках міжнародного співробітництва. Також відпрацьовується програма модернізації вузлів для забезпечення можливості їх експлуатації до 2020 року. В наступні роки Україна готує введення в дію нового комплексу СПРН, створеного з застосуванням нових технологічних рішень , повідомляє Vlasti.net .

Обговорити на форумі