друкувати


Даєш шведів на Прикарпаття!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-27 04:15:05
38 мільйонів шведських крон, тобто 6 мільйонів євро фінансової допомоги для впровадження у альтернативних та відновлювальних джерел енергії зможе отримати міська влада Івано-Франківська у рамках технічної допомоги SIDA. Про це повідомили 26 лютого під час зустрічі заступника голови облдержадміністрації Володимира Шкварилюка із керівником Торгово-економічної місії Посольства України у Королівстві Швеція Анатолієм Бобровицьким.

Незабаром в Івано-Франківську спеціальна робоча група розпочне розробку програми енергоефективності міста, що діятиме до 2012 року. Основну роль при цьому відіграватимуть працівники української академії наук. Вчені хочуть, аби наш регіон став базовим для відпрацювання ефективних нових технологій в галузі енергозбереження. Уже зараз фахівці постійно моніторять споживання енергоносіїв. Хоча комунальники та об’єкти соціальної сфери ще належно не засвоїли уроки ощадності, в той час коли в прикарпатській промисловості споживання газу значно скоротилося.

Анатолій Бобровицький порадив брати приклад зі Швеції, де активно використовуються альтернативні та відновлювальні джерела. Наразі у королівстві використовують тільки 12 відсотків газу. Все інше - атомна та альтернативна енергетика. І хоча українські науковці також спроможні придумати щось особливе, втілити свої проекти в життя їм значно важче.

До речі, вже за кілька тижнів в Івано-Франківську планують провести велику виставку енергозберігаючих технологій техніки та обладнання й науково-практичну конференцію за участю представників Шведської асоціації альтернативних джерел енергії. А 26-29 травня прикарпатці візьмуть участь у форумі Швеція - Україна, де залучатимуть у відродження та розвиток економіки області потенційних іноземних інвесторів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі