друкувати


Астрономи сфотографували "око Бога"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-27 10:41:58
Європейські астрономи отримали фотографію планетарної туманності NGC 729 в дуже високому розширенні. За виразністю журналісти назвали кольорове зображення цього космічного об'єкта "оком Бога". Сама фотографія в гарній якості, а також інформація про туманності доступні в прес-релізі Європейської південної обсерваторії.

Малюнок NGC 729, що знаходиться на відстані близько 700 світлових років, була зроблена за допомогою оглядової камери Wide Field Imager, встановленої на 2,2-метровому телескопі в обсерваторії Ла-Сілла в Чылі. Підсумкове зображення є компіляцією фотографій, зроблених з використанням синього, зеленого і червоного фільтрів. На ньому добре видно навколишні від NGC 729 віддалені галактики. На всіх попередніх знімках відобразити їх не вдавалося.

На фотографії NGC 729 нагадує пончик, однак вивчення туманності показало, що цей об'єкт, ймовірно, складається як мінімум з двох дисків. Більш яскравий внутрішній диск розширюється зі швидкістю близько 100 тисяч кілометрів на годину. Астрономи припускають, що вік цього диску складає приблизно 12 тисяч років.

Планетарні туманності являють собою останки великих зірок на останній стадії їхнього існування. Наприкінці свого життя червоні гіганти масою від 2,5 до 8 сонячних скидають зовнішні шари газу. Вмираючі зірки перетворюються на білих карликів, оточених газовою хмарою. Ультрафіолетове випромінювання карлика підсвічує газ, додаючи планетарним туманностям їх барвистий вигляд: за блакитнувато-зелене свічення центральної частини NGC 729 "відповідають" атоми кисню.

Незважаючи на "фотогенічность" і близькість до Землі, NGC 729 була вперше виявлена тільки в 1824 році. Випромінювання цього об'єкта "розпливається" по великій площі, тому для його спостереження необхідна досить чутлива апаратура, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі