друкувати


Не спи, банкіре, позичальники наступають!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-25 05:44:48
"Проти знахабнілих банків". Акція-мітинг під такою назвою відбулася сьогодні в Івано-Франківську. Її ініціаторами виступили "Громадський Форум Івано-Франківська" спільно з Комітетом із захисту приватних підприємців та громадян міста. У протесті взяли участь близько 200 людей. На транспарантах гасла: "Ні грабіжницьким відсоткам", "Ні кредитному рабству", "Погашення валютних кредитів по курсу 5,05".

Акція була спрямована на те, щоб привернути увагу банкірів та влади всіх рівнів до проблеми з виплатами валютних кредитів, які були спровоковані різким здешевленням національної валюти, та загалом - економічною кризою. Учасники акції хотіли особливо підкреслити те, що на сьогодні громадяни та підприємці не можуть сплачувати валютні кредити у зв’язку з надзвичайно високим та нестабільним обмінним курсом гривні відносно долара.

Також організатори і учасники заходу хотіли зауважити, що дана ситуація – це пряме порушення 99 статті Конституції України, в якій чітко зазначено, що відповідальність за стабільність національної валюти несе Національний Банк України, який на сьогодні не приймає рішучих дій для того, щоб зупинити падіння гривні. "На момент початку кризи, - каже лідер ГО "Громадський Форум Івано-Франківська" Юрій СОЛОВЕЙ, - в України офіційно було 38 мільярдів доларів золотовалютних запасів. Де вони? Де спільні антикризові дії самої влади? Ці питання адресовані до всіх гілок влади, без винятку, від низу до верху".

Разом з тим, метою акції був рішучий протест проти дій окремих банків, які розуміючи всю складність економічної ситуації, продовжують збільшувати відсоткові ставки на кредити, тим самим банки штовхають громадян в глибоку боргову яму. За словами пана Солов’я, чомусь весь тягар економічної кризи нині хочуть перекласти на простих людей-позичальників. Це неправильно! Адже зараз, навпаки, потрібно розділити відповідальність між банками, владою і громадянами, які не дійна корова.

І банки теж мають пам’ятати, що без своїх клієнтів-громадян та підприємців вони теж стануть нікому не потрібними. Відрадно, що голова ОДА Микола ПАЛІЙЧУК єдиний в області став ініціатором Меморандуму порозуміння між банками та людьми, які взяли кредити.

Під час мітингу представники ГО "Громадський Форум Івано-Франківська" спільно з Комітетом із захисту приватних підприємців та громадян міста поставили конкретні вимоги до комерційних банків, Національного Банку та влади всіх рівнів. У вимогах зазначено, що банки повинні негайно підписати меморандум порозуміння. Національний Банк України в умовах кризи повинен здійснювати цільовий продаж валюти для позичальників по курсу 5.05, або розділити збитки від кризи та падіння національної валюти на підприємців, комерційні банки та НБУ.

У разі невиконання даних вимог та подальшого фінансового цькування громадян і підприємців "Громадський Форум Івано-Франківська" спільно з Комітетом із захисту приватних підприємців та громадян міста буде продовжувати проводити такі заходи, щоб примусити владу та банки звернути увагу на людей та їхні проблеми. Для цього варто банкірів позбавити спокою та сну. Юрій СОЛОВЕЙ впевнений, що й інші міста самоорганізовуються, готові слідувати прикладу чи піднятись на заклик.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі