друкувати


В.Івасюк: І в небесах цвіте його "Червона рута"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-25 12:12:27
23 роки тому, 22 травня, Україна прощалася на Личаківському кладовищі з великим композитором Володимиром ІВАСЮКОМ.

Досі таємниця смерті Івасюка – за залізною завісою. Невідомі ні виконавці, ні замовники, ні причини цього страшного злочину. Чотири довгі тижні ніхто не знав, що сталося з композитором. Знали одне: він не міг просто зникнути і нікого не попередити. Значить, сталося щось серйозне. А тим паче, ніхто не вірив у самогубство, про яке твердила судово-медична експертиза. Адже йому було тільки тридцять: стільки мрій, планів, сподівань. Доля обдарованого хлопця була нелегкою. Невинні пустощі у сімнадцятирічному віці перетворилися на "змову" проти держави і товариша Леніна особисто. П'ятнадцять діб арешту і поголена голова – плата за жарти з бюстом вождя у Кіцмані. Далі – виключення з комсомолу, не допуск до випускних екзаменів. Відміннику, претендентові на золоту медаль замість атестата хотіли видати тільки довідку про закінчення школи. Екзамени довелося складати, сидячи за однією партою з представником райвно. Однак Володя впорався блискуче, хоча четвірки з поведінки уникнути таки не вдалося. П'ятнадцять діб у КЗП переслідували його скрізь. Вступ до Чернівецького медичного інституту завершився відрахуванням. Було важко, але Володя не здавався. Замість студентської парти довелося стати за верстат на "Легмаші". Тут Володя розпочав роботу у творчому колективі заводу. Були виступи, концерти, поїздки, а далі...

Концерт, який відбувся 24 лютого ц.р. в приміщенні Коломийського обласного академічного драматичного театру, був присвячений 60-річчю від Дня народження Володимира Івасюка "І в небесах цвіте його "Червона рута", повідомляє Прес-служба РДА.

- Нам важко збагнути життя тих особистостей, які творили до нас, однак маємо шанувати світлу пам'ять про них. Серед них – Володимир Івасюк", - наголосив у своєму виступі священик УГКЦ Михайло Дзюба.

Виступили учні дитячих музичних шкіл селища Гвіздець, сіл Нижній Вербіж, Коршів, вокально-інструментальні ансамблі закладів культури сіл району. Звучали пісні, написані Володимиром Івасюком та пісні українських композиторів. Ведучі розповіли про творчий і життєвий шлях славного композитора.

Працівники відділу культури і туризму Коломийської райдержадміністрації організували захід з метою акції "Почуйте всі", на допомогу дітям з вадами зору. Під час концерту проводився збір коштів на підтримку Всеукраїнської акції "Почуйте всі".

Обговорити на форумі