друкувати


Сьогодні розпочинається Масляна. До тещі на млинці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-23 12:32:53
Сьогодні розпочинається Масляна, тиждень перед Великим постом. На Західній Україні її ще називали Масниця, Запусти або Пущення.

У ці дні готували великі, круглі, рум’яні млинці, які ще з язичницьких часів символізували сонце. Тобто у ці дні відбуваються ще й проводи зими і підготовка до зустрічі з весною в українського народу є чимало звичаїв, пов’язаних із останнім веселим тижнем, після якого не можна буде веселитися, досхочу їсти варене й печене.

У селах Центральної та Східної України й Полісся старожили ще й досі пам’ятають як "Колодія водили". Так називали гуляння заміжніх жінок, які чіпляли парубкам, що не встигли одружитися на руки ноги дерев’яні колодки, які можна було зняти тільки за добрий могорич. Поліно чіпляли й батькам тих дівчат, які протягом року відмовили сватам.

Фольклористи кажуть, що у язичницькі часи Колодієм називали бога шлюбу, опікуна подружнього життя. Тобто колодки почеплені на неодружених хлопців начебто спонукали їх уже після закінчення Великого посту стати на рушник.

Колодку для нежонатих у вигляді великого поліна приносила одна з молодиць до корчми. Там же при співах, танцях і жартах вже наступного дня святкували хрестини, повиваючи її при цьому білим полотном, наче крижмою. У четвер колодка "помирала", а в п’ятницю і суботу її ховали та оплакували.

Із Масляним тижнем пов’язане й ходіння зятів до тещі на млинці. Це робили у середу, а в п’ятницю – теща відвідувала зятя. Окрім млинців, на щедрі українські столі подавали налисники і вареники. Останній день Масляного тижня - Прощена неділя, коли ті, хто посварився, відвідували один одного і просили прощення за завдані кривди. Увечері цього дня спалювали солом’яне опудало, що з прадавніх часів символізувало зиму. Від цього часу починалася підготовка до весняних робіт в полі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі