друкувати


Польські школярі дізналися про українські податки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-23 10:13:53
Ознайомитися з особливостями податкової системи в Україні та зрозуміти механізми збору й адміністрування податкових платежів на практиці мали змогу старшокласники з Польщі. Двадцять кращих ліцеїстів та учнів з Жешува, разом зі своїми новими друзями з івано-франківської гімназії №2, нещодавно завітали на День відкритих дверей до ДПІ в м. Івано-Франківську.

Своєрідними екскурсоводами по країні податків нашої держави для польських школярів стали заступник начальника ДПІ в м. Івано-Франківську Галина Гнатів та начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Галина Яремко. Загалом, у юних гостей з Жешува було багато запитань до івано-франківських податківців, майбутні правники та економісти Польщі намагалися порівняти системи оподаткування обох країн та визначити їх спільні риси й відмінності. Зокрема, їх цікавили особливості цьогорічного декларування доходів громадян, адже у Польщі наразі також триває деклараційна кампанія. Самі ж податківці зазначають, що дитячий візит був цікавим і для них, адже жешувські та івано-франківські школярі піднімали проблеми зовсім недитячі. До прикладу, намагалися знайти шляхи виходу з економічної кризи, удосконалити податкову систему тощо. Відтак дійшли висновку, що одним з основних кроків для покращення добробуту, є відповідальність та повага до законодавства власної держави, повідомляє ДПІ в м. Івано-Франківську.

- Відвідини податкової інспекції в Івано-Франківську для мене є дуже цікавими, - зауважила польська ліцеїстка Мартина: Адже я дізналася багато нового й цікавого про податкову систему вашої країни. Хочу сказати, що вона має багато спільних особливостей з польською. Однак, податкові ставки в обох країнах трохи різняться, у нас вони дещо вищі. До прикладу, з заробітної плати моїх батьків стягується 18 відсотків податку, а ставка ПДВ у нас 22 відсотки. Поляки здебільшого є суспільно свідомими, тож податкові зобов’язання виконують сумлінно. Гадаю, що українці їм у цьому не поступаються. Адже податки є важливою справою і їх необхідно сплачувати. Вони виконують гуманну роль для соціально незахищених людей. А головне – податки сприяють розвиткові держави.

Польські школярі в рамках Програми обміну досвідом між навчальними закладами міст–партнерів Івано-Франківська та Жешува перебуватимуть на Прикарпатті ще якийсь час. Відтак матимуть змогу ближче познайомитися з багатою культурою та особливостями краю.

Обговорити на форумі