друкувати


В Літературному музеї Прикарпаття розгорнуто виставку "Звучи, рідна мово!"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-21 10:31:21
В Літературному музеї Прикарпаття розгорнуто виставку, присвячену Міжнародному дню рідної мови: "Звучи, рідна мово".

Експозиція виставки через твори кращих представників національної літератури відображає основні віхи в історії українського народу на шляху до незалежної самостійної держави, відродження та збереженні рідної мови, національних традицій, власної історії.

В експозиції виставки серед визначних українських письменників є твори дошевченківського періоду, зокрема представлено факсимільне видання "Енеїди" 1842 року, що вийшло друком у Харкові. Також, експонується двотомник І.Котляревського, який придбаний у Полтаві в дні святкування 200-річчя від дня народження письменника.

У вітринах розміщено "Кобзар" Т.Шевченка, який був виданий в різні періоди. Огненне слово Т.Шевченка стало запорукою здійснення мрій українців.

Натхненним співцем визвольної боротьби українського народу наприкінці ХІХ – початку ХХ століття був І.Франко. У вітринах – прижиттєве видання творів І.Франка та найповніше 50-томне зібрання творів (видане в Києві у 1976 р.).

Другий розділ виставки "Детройт, США – Літературному музею Прикарпаття, Україна" знайомить відвідувачів з рідкісними виданнями, які надійшли з американського континенту. Тут подано видання присвячені М.Шашкевичу (1943), Українським Січовим Стрільцям (1920), Українській Повстанській Армії (1946).

Експозиція виставки передає глибоке відчуття віри у перемогу наших ідей для збереження і закріплення нашої держави та рідної мови.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі