друкувати


Неформальний саміт НАТО у Кракові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-19 04:12:21
Сьогодні у Кракові розпочинається неформальний саміт міністрів оборони країн-членів НАТО. Розмови політиків триватимуть два дні, а головною темою стане майбутнє місії Північноатлантичного Альянсу в Афганістані, повідомляє Польське радіо.

У серпні в Афганістані відбудуться президентські вибори. Потрібно докласти усіх зусиль, аби пройшли вони спокійно, – переконує речник НАТО Джеймс Аппатурай: "Афганістан буде, без сумніву, головною темою краківських розмов, концентруватимуться вони довкола президентських виборів у цій країні. Міністри повинні вирішити, як запевнити там безпеку під час виборів і хто має вислати сили, які гарантують цю безпеку."

Інша тема, яку порушать під час саміту його учасники – це майбутнє НАТО. Міністр оборони Польщі Боґдан Кліх переконує, що важливим є визначення головних завдань Альянсу: "Цілісність Альянсу, трансформація його збройних сил, а також підготування – щонайменше у такому ж вимірі як до експедиційних місій – до загроз, пов’язаних з атакою на одну з натівських держав."

Польський посол при НАТО Боґуслав Вінд думки, що краківський саміт міністрів НАТО матиме важливе значення передусім для місії польського контингенту в Афганістані: "Операція в Афганістані, небезпека, яка щодня загрожує життю наших солдатів. І тому наша роль полягає у тому, аби опрацювати таке рішення, щоб мінімалізувати цю небезпеку, а з іншого боку, аби запропонувати такий політичний сценарій, який дозволить афганцям взяти на себе відповідальність за Афганістан."

Боґуслав Вінд сказав, що НАТО тимсачово збільшить свою місію в Афганістані, йдеться про те, аби під час виборів запевнити максимальну безпеку в країні.

Обговорити на форумі