друкувати


Сьогодні День китів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-19 10:48:53
19 лютого у світі відзначають День китів. У 1986 році за рішенням Міжнародної китобійної комісії було заборонено китобійний промисел. Екологи із різних країн вважають цей день не тільки днем захисту величезних ссавців, але й усіх морських тварин, яким загрожує зникнення.

До речі, один із найбільших китів у світі – кашалот. Його довжина 15-20 метрів, він харчується рибою та кальмарами. Один зуб кашалота важить майже 300 грам. У шлунку цього ссавця утворюється своєрідна дорога речовина - амбра, яка використовується у парфумерії для надання стійкості запаху. Шматки амбри можуть мати вагу від кількох грам до 13 кілограм. Цікавими є вусаті кити, у яких замість зубів з верхньої щелепи звисає два ряди рогових пластин. Це так звані "вуса", які колись використовували для виготовлення корсетів.

Масове винищення китів тривало до 1972 року, допоки учасники конференції ООН присвяченої проблемам охорони довкілля не рекомендували ввести 10-річний мораторій на китовий промисел. Проте рекомендацію відхилила Міжнародна китова комісія. Але у 1982-ому представники природоохоронних організацій таки настояли на своєму. Мораторій почав діяти у 1985-ому.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі