друкувати


На Закарпатті новий начальник УБОЗу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-18 04:23:59
Сьогодні в Ужгороді під керівництвом міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та першого заступника міністра - начальника ГУБОЗ МВС генерал-лейтенанта Володимира Бедриківського відбулася нарада керівників обласних управлінь по боротьбі з організованою злочинністю західного регіону України. На нараді розглядалося питання протидії зловживанням із бюджетними коштами. Зі звітом про пророблену в цьому напрямі роботу виступив начальник УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Сергій Авраменко, після чого Міністр представив новопризначеного керівника цього підрозділу полковника міліції Сергія Шаранича.

Закарпатською міліцією, зазначив Сергій Авраменко, порушено шість кримінальних справ за виявленими фактами нецільового використання бюджетних коштів, що завдали державі збитків на суму 7,5-8 мільйонів гривень. Зокрема, справи порушено по Ясінянському держлісництву, Рахівській та Тячівській районних державних адміністраціях, по будівництву в Мукачівському районі полігону твердих відходів, по фіктивному будівництву моста в Іршавському районі, по фіктивному будівництву лісових доріг тощо, повідомляє ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області.

Водночас начальник ГУБОЗ МВС України генерал-лейтенант міліції В.Бедриківський вважає недостатньою роботу закарпатського управління із документування організованих злочинних груп, які займалися розкраданням державних коштів. За його інформацією, жодної такої справи до суду в Закарпатті поки не направлено. "Треба виявляти систему розкрадання бюджетних коштів, тих чиновників, які сприяють зловмисникам", - підкреслив керівник ГУБОЗ. Натомість начальник закарпатської міліції Павло Кононенко зауважив, що якщо торік закарпатська міліція розслідувала й направила до суду шість кримінальних справ щодо викритих організованих злочинних груп, то вже в цьому році - 10.

У своєму виступі міністр Юрій Луценко загалом позитивно оцінив роботу закарпатської міліції. Міністр вважає, що зі зміною керівництва управління (у жовтні 2008 року попереднього керівника генерала Віктора Чепака замінили полковником Павлом Кононенком) закарпатські правоохоронці "не стали гірше працювати", колектив впорався з поставленими перед ним завданнями. "У колективі панує нормальна робоча атмосфера, усі побоювання не справдилися, тож хочу висловити подяку особисто полковнику Кононенку, керівникам підрозділів на місцях і всьому колективу закарпатської міліції", - наголосив міністр.

Зокрема, міністр позитивно оцінює роботу в плані протидії розкраданню бюджетних коштів, викриття хабарників. Але проблема в іншому - в покаранні хабарників. За словами міністра, з виявлених міліцією упродовж року півтори тисячі хабарників судами засуджено до реальних термінів ув’язнення лише 30-40 чоловік. А безкарність породжує нові злочини. "Я не вірю, що голови держадміністрацій, сільрад, беручи величезні хабарі, не діляться ними з тими, хто їх призначив на посаду й покриває. Тому завдання міліції - виявляти не поодинокі факти хабарів, а організовану систему злочинності", - каже міністр.

Пріоритети в роботі міліції не змінилися. Це в першу чергу протидія посадовій злочинності, тому ж хабарництву, розкраданню бюджетних коштів. Не менш актуальною залишається й боротьба з наркоманією та торгівлею людьми. Резонансними залишаються і злочини в лісовій сфері, адже вирубування лісів опісля спричинює повені, на ліквідацію яких ідуть мільйони державних коштів. Потребує також перевірки й використання бюджетних коштів у медичній галузі. Це неприпустимо, що в Україні ліки на 30-40 % дорожчі, ніж в багатих європейських державах, переконаний Юрій Луценко. На ліках наживається медична мафія, яку слід викривати.

Міліція також повинна протидіяти злочинності з боку раніше судимих осіб, якими в Україні скоюється третина усіх злочинів. Тепер, у час економічної кризи, побільшає корисливих злочинів: крадіжок, пограбунків, розбійних нападів. "Наше завдання, якщо вулична злочинність зростає на 10 %, зробити адекватним й пред’явлення звинувачень грабіжникам та розбійникам", - вимагає міністр.

На завершення наради міністр внутрішніх справ оголосив про кадрові зміни в закарпатській міліції. Полковник міліції Сергій Авраменко відтепер очолюватиме львівський УБОЗ, а на посаду начальника УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області призначено полковника міліції Сергія Шаранича (попередня посада — начальник СВБ), який свого часу вже працював на цій посаді.

Після закінчення наради Юрій Луценко провів прес-конференцію, на якій дав вичерпні відповіді на запитання журналістів.

Обговорити на форумі