друкувати


Сьогодні Косово святкує

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-17 05:22:08
Сьогодні Косово святкує першу річницю незалежності. 17 лютого минулого року на карті Європи з’явилася нова держава з назвою Республіка Косово, яка відокремилася від Сербії та проголосила свою незалежність в односторонньому порядку.

Крім Декларації про незалежність краю парламент Косово також прийняв прапор і герб майбутньої незалежної держави. З 1999 року край Косово знаходився під управлінням ООН, формально залишаючись частиною території Сербії. Багаторічні переговори про статус краю не увінчалися успіхом - власті Сербії продовжують наполягати на тому, що за жодних умов не змиряться з незалежністю Косово.

17 лютого 2008 року на вулиці Приштини, столиці Косово, вийшли десятки тисяч людей, аби разом радіти історичній події. Польща як 19-та держава на світі визнала незалежність Косово. Польський міністр закордонних справ Радослав СІКОРСЬКИЙ тоді казав: "Маю надію, що сьогоднішній акт, який Польща приймає як одна з останніх великих держав Європейського Союзу, стане великими кроком на шляху як Сербії, так і Косово до європейських структур."

Переважна більшість євросоюзних країн та членів НАТО визнали незалежність Приштини. Проти виступила Сербія і її найбільший союзник – Росія, а також європейські країни, котрі мають проблеми з національними меншинами – Іспанія, Румунія, Словаччина, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі