друкувати


Українські банки не повертатимуть вклади у валюті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-17 10:56:31
Вклади населення в іноземній валюті в разі банкрутства банку не будуть компенсуватися Фондом гарантування вкладів. Ця норма буде стосуватися виключно депозитів, які будуть відкриті після внесення змін в законодавство, старих депозитів вона не торкнеться. Такі зміни в закон Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пропонує внести заступник голови НБУ Олександр САВЧЕНКО.

"Гарантуванню з Фонду повинні підлягати тільки вклади в національній валюті. За вклади в доларах, хай на це відповість Федеральна резервна система США, в євро - Європейський центральний банк. Потрібно внести відповідні зміни в законодавство", - заявив він. Такі заходи покликані знизити рівень доларизації економіки і попит на валюту з боку населення.

Як зазначає видання, банкіри вважають, що зараз не час міняти правила гри, і стверджують, що це лише ускладнить проблему недовіри до банківської системи.

Бажання брати під державну опіку тільки гривневі депозити виглядає з боку монетарної влади цілком логічним. На думку чиновників Нацбанку, такі заходи мали б суттєву підтримку в боротьбі з доларизацією української економіки, попит на валюту з боку населення знизився б, що послабило б тиск на курс гривні (за останні 4 місяці на готівковому ринку банки продали майже на 4 мільярди доларів більше, ніж купили).

Нововведення також допоможе знизити швидкість відтоку гривневих депозитів з вітчизняної банківської системи (нагадаємо, тільки за січень вклади в нацвалюті зменшилися на 13,7 мільярда гривень, відтік з інвалютних вкладів склав 440 мільйонів доларів).

Більшість керівників комерційних банків не поділяють такого ентузіазму. "Якщо Фонд буде гарантувати тільки вклади в гривні, населення не почне купувати менше валюти і не понесе гривню на депозит. Люди, як і раніше, будуть купувати валюту, але замість того, щоб нести її в банк, будуть зберігати її під подушкою", - вважає заступник голови правління банку Фінанси та Кредит Ігор ЛЬВОВ, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі