друкувати


В Україні 600 тисяч матерів-одиночок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-16 02:57:28
Фактично поза шлюбом нині в Україні народжується 21,4% дітей, або кожна п’ята дитина. До того ж стає більше матерів-одиночок. Якщо 2004 року було 300 тисяч таких матерів, то нині — 600 тисяч.

Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про правовий статус дітей, яких народжено поза шлюбом. Учасниками Конвенції нині є 21 держава. Від імені України її підписали ще 24 січня 2006 року. А набуде Конвенція чинності для країн через три місяці після передачі третьої ратифікаційної грамоти чи документа про прийняття або затвердження.

Найперше, дитина, народжена не в шлюбі, матиме таке ж право на успадкування майна, як і дитина, народжена в шлюбі. Досі в нашому законодавстві не передбачалася ця правова норма. Також стаття 3 Конвенції передбачає, що батьківство стосовно дитини, народженої поза шлюбом, може бути підтверджене або встановлене шляхом добровільного визнання чи за рішенням суду. Раніше ж у РАЦСах при народженні дитини в книзі реєстрації писали зі слів матері, що батько такий-то і такий-то.

Також, згідно з Конвенцією, незалежно від того, народжена дитина поза шлюбом чи в шлюбі, батьки повинні утримувати її, навіть коли їй сповниться 17 років. Що передбачає і положення Сімейного кодексу. Скажімо, коли дитина навчається на стаціонарі вищого навчального закладу, то батьки зобов’язані дбати про неї до 23 років. І якщо навіть не зареєстрований шлюб батьків, то в судовому порядку можна домагатися аліментів на дитину.

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі