друкувати


Японський супутник врізався у Місяць

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-13 01:58:08

Японський штучний супутник Місяця "Окіна" (Okina), який є частиною місії "Кагуя"(Kaguya), врізався в місячну поверхню 12 лютого 2009 року. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті японського космічного агентства Джакса.

Падіння "Окіни", передбачене планом місії, очікувалося протягом кількох останніх тижнів. Справа в тому, що зонд перебував на досить низькій орбіті, де відомі "нерівності" гравітаційного поля Місяця вносили серйозні зміни в траєкторію руху апарата. При цьому у зонда були відсутні двигуни для коригування курсу.

Місія "Кагуя", відома також як Selene, була запущена Джакса в вересні 2007 року. Однією з основних цілей зонда стало вивчення походження Місяця, а також його геологічної історії. У жовтні цього ж року від основного апарата відокремилися "Окіна" і "Оуна" (Ouna).

У листопаді 2008 року місія "Кагуя" була подовжена до серпня 2009 року. Планується, що після закінчення роботи апарат повторить долю "Окіни".

Дані, зібрані японськими апаратами, дозволили дослідникам отримати велику кількість цінної інформації. Наприклад, вченим вдалося встановити, що вулкани на зворотному боці Місяця працювали на 500 мільйонів років довше, ніж вважалося раніше. При цьому у зондів не вийшло знайти на природному супутнику Землі водяний лід, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі