друкувати


НБУ наказав банкам продавати долар за офіційним курсом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-12 10:32:44

Нацбанк ввів жорсткі заходи: всім банкам наказано продавати валюту за курсом, не вище офіційного. Національний банк зобов’язав банки продавати безготівкову валюту за курсом, не вище встановленого НБУ. В іншому випадку банки не зможуть купити у нього валюту, а в подальшому можуть втратити ліцензії.

Нацбанк підрахував, що 11 лютого до 14.00 середній курс склав 7,973 грн. за долар при об'ємі торгів в 190 млн. доларів. "Повідомляємо, що Національний банк починаючи з 11 лютого тимчасово не продаватиме валюту банкам, які проводять валютні операції по курсу, що перевищує середньоринковий, - сказано в листі в.о. голови НБУ Анатолія ШАПОВАЛОВА. – Банкам, які систематично проводитимуть валютні операції по курсу вище середньоринкового, буде припинено дію генерального договору про ведення операцій на міжбанку і застосовані інші заходи".

Офіційний курс з кінця минулого року Нацбанк тримає незмінним – 7,7 грн. за долар.

Банкіри відзначають, що лист НБУ є жорстким адміністративним тиском на курс гривни. "За останні два дні з департаменту валютного регулювання НБУ в казначейства всіх найбільших банків були дзвінки з вимогою, щоб банки проводили всі валютообмінні операції, у тому числі з клієнтами, по курсу нижче 8 грн. за долар", - розповів один з банкірів на умовах анонімності. Його інформацію підтвердили і в інших банках.

В НБУ закінчуються ліміти міжнародних резервів, які він планував направити на інтервенції в I кварталі, а його заяв недостатньо для того, щоб гривня зміцнювалася, вважають банкіри. "Нацбанк намагається стимулювати продаж валюти без значних вливань і понизити курс нижче за рівень 8 грн. за долар", - пояснює скарбник "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро ЗОЛОТЬКО. Проте банкіри сумніваються, що регулювальникові удасться реалізувати завдання таким шляхом. "Ми спробуємо когось з клієнтів умовити стриматися від продажів виручки по високому курсу, але більшості такого не поясниш, - затверджує скарбник одного з найбільших банків із зарубіжним капіталом. – Чому він повинен втрачати гроші, тоді як і Нацбанк вибірково продає валюту без аргументованих пояснень своїх дій".

Саме виборчий продаж валюти банкам по клієнтських контрактах банкіри називають причиною існування декількох курсів – офіційного і ринкового. "Тоді і виникає незадоволений попит, що штовхає ринковий курс вгору, - говорить зампред одного з банків. "Звичайно, декілька днів банки боятимуться відбору ліцензії і намагатимуться знижувати курс нижче 8 грн. за долар. Але мало хто продаватиме, і з такими об'ємами інтервенцій НБУ ми протримаємося декілька днів. Потім буде різке зростання, якщо не буде підтримки резервів з боку МВФ або інших джерел, про які говорить прем'єр-міністр", - повідомило джерело.

За даними НБУ, до 1 лютого його резерви знизилися до 28,82 млрд. дол, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі