друкувати


Кабмін хоче підняти податок з малолітражок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-06 02:07:38

Кабмін розробив нові правила стягнення транспортного збору. Якщо раніше пропонувалося підвищити тарифи лише для власників авто з об'ємом двигуна понад 2,2 літри, то тепер більше платити доведеться і власникам малолітражок.

На цьому тижні у Верховній Раді було зареєстровано законопроект Кабміну, який регламентує розмір транспортного збору. Уряд анонсував його як документ, який покликаний знизити податок, що стягується з власників автомобілів з об'ємом двигуна більше 2,2 літра. Але на ділі все виявилося не так просто - ставки для деяких категорій авто не тільки запропоновано залишити на колишньому рівні, але і заплановано підвищити на 50%. Причому на цей раз підвищення торкнулися і малолітражних автомобілів.

Новий законопроект Кабміну став реакцією на поправки до Закону України "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів", прийнятих в минулому році в грудні й набраних чинності 10 січня цього року. У цій редакції закону для авто з двигуном об'ємом більше 2,2 літра транспортний збір збільшувався в кілька разів. Найбільше чинний документ вдарив по кишені автолюбителів, автомобілі яких потрапили під категорію від 3 до 3,5 літра, - якщо раніше вони платили за кожні 100 кубічних сантиметрів робочого об'єму двигуна 25 гривень, то тепер повинні віддавати 120.

Автором прийнятих парламентом нововведень був все той же Кабмін. Але після затвердження закону прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО від причетності до таких поборів відхрестилися: "Під час розгляду цього законопроекту в парламенті було внесено стільки змін і доповнень, що на виході вийшов закон, який обмежує середній клас". Втім, таке пояснення виглядає непереконливим - одним з тих, хто активно вносив зміни та доповнення до закону під час його доопрацювання у профільному комітеті, був депутат від БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН.

Тим не менш, уряд заявив про те, що виправить ситуацію. Для цього був розроблений новий законопроект, який у понеділок був схвалений на засіданні уряду. При цьому представники Кабміну озвучили лише ті положення нового закону, які передбачали зниження транспортного збору.

Уже в середу новий документ був зареєстрований у Верховній раді, після чого з'ясувалося, що уряд замовчав про деякі запропоновані нововведення. Так, згідно документу, розміщеному на сайті парламенту, тепер тарифи змінилися і для автомобілів з об'ємом двигуна від 1,0 до 2,2 літра. Причому змінилися в бік збільшення.

Такий крок уряду виглядає більш ніж нелогічним. Адже спочатку поправки до основного закону розроблялися, з тим щоб збільшити податкове навантаження на забезпечених власників автомобілів - об'єм двигуна більше 2,2 літра мають, як правило, авто вищого цінового сегмента. "В основному це такі бренди, як BMW, Toyota, Mercedes, Audi. В Україні зареєстровано близько восьми мільйонів легкових автомобілів. З них об'єм двигуна більше 2,2 літра мають близько 20% машин", - уточнює президент ВААІД Олег НАЗАРЕНКО.

Однак, виходячи з нової редакції документа, можна зробити висновок, що уряд ТИМОШЕНКО не збирається відмовлятися від запланованих обсягів зборів. Просто тепер ця сума "розтягнута" на всіх автолюбителів. У свою чергу експерти не виключають, що запропонований законопроект фактично розроблявся з подачі самих депутатів і практично гарантовано буде проголосований Верховною радою. Адже у багатьох з них у власності автомобілі, об'єм двигунів яких перевищує три літри. Прийнявши ж поправки в грудні, народні обранці самі себе поставили в ніякове положення. Підтверджує цю версію і той факт, що новий законопроект надійшов у парламент всього через три тижні, після того, як вступили в силу останні поправки, повідомляють.

А ось учасники ринку незадоволені як чинним законом, так і новим документом. "Мені не подобається, що вартість транспортного збору буде знижено таким чином. Ми пропонували повністю відмовитися від нього і включити цю вартість в ціну на пальне, яке подорожчало б на 12 копійок. Крім того, транзитні машини в скарбницю держави не платять гроші за те, що користуються нашими дорогами. А так, в'їхавши на територію України, вони автоматично на заправках платили б ", - пояснює НАЗАРЕНКО, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі