друкувати


З Білорусі депортують польських вчителів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-06 11:54:53

Тривожні вісті надходять із сусідньої з Україною Білорусі. Тут днями з міста Брест було депортовано польських вчителів: доктора історії Пьотра БОРОНЯ та Галину ЗАЙКОВСЬКУ, які працювали на фірмі "AKC Most".

Як повідомила журналіст брестської польськомовної газето "Ехо Полєся" Ганна ПАНІШЕВА, при фірмі діяла польська школа імені Ігнація ДОМЕЙКИ Спілки поляків Білорусі. Двоє нині депортованих навчали старшокласників мови та історії. На заняття могли приходити й усі бажаючі. Діти та дорослі, які відвідували уроки, були задоволені рівнем навчання та вчителями. Тому в суботу й неділю, а саме в ці дні відбувалися заняття, до Бреста приїжджала молодь з багатьох районів області та сусідніх Пінська, Кобриня, Пеліща.

Пан Пьотр та пані Галина перебували на території Білорусі цілком легально та отримали від місцевої влади дозвіл на працю. Причиною депортації стала зміна місця проживання. Вчителі мали переїхати в інший будинок, який не був вказаний у карті тимчасової реєстрації. Хоча власне самого переїзду ще й не відбулося, проте відповідні служби побачили у цьому неймовірне порушення закону.

До будинку, в якому проживали поляки, була вислана група у складі сімох міліціонерів, представників місцевої влади та спецслужб. Польських вчителів було затримано, у них взяли відбитки пальців та оголосили вирок: депортація без права в’їзду на територію Білорусі на п’ять років. За три місяці до екзаменів діти залишилися без вчителів. Проте керівництво Спілки поляків Білорусі вирішило цю проблему: щонеділі дітей возитимуть на заняття до іншого міста, де за допомогою Інтернету їх навчатимуть педагоги з Любліна та Бялостока.

У Польщі вважають, що цей випадок показує не особливо добре ставлення білоруської влади до польської етнічної меншини. Натомість самі білоруські поляки згадують 2005 рік, коли влада і спецслужби усіляко їх залякували. Можливо і ця депортація пов’язана з підготовкою до з’їзду Спілки поляків Білорусі, що має відбутися 14-15 березня в Барановичах. Наразі брестські поляки налаштовані добиватися справедливості та повернути депортованих вчителів. А представники Міністерства закордонних справ Польщі розмовлятимуть про цей прикрий випадок із білоруським послом у Варшаві.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Джерело: "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі