друкувати


Подорожчання на ринку коштовних металів - 7%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-04 01:36:53

Одним із наслідків близької рецесії в економіці деяких європейських країн стало семивідсоткове подорожчання на ринку коштовних металів. А оскільки золото відіграє роль активу сховища, то як не крути, виникає запитання: як цей факт впливає на нас?

Беручи до уваги, що в Україні рецесія триває ось уже 17 років і на цьому процесі нагріли руки багато політиків, то видається, що першими закономірно "страждати" на нашій землі мали б банки. Що й трапилося: за час найзліснішої фінансової кризи золото подорожчало від 180 грн. у жовтні до 240 у січні-лютому. Про золотовалютний запас Нацбанку не йдеться, він у нас якийсь ефемерний, ніхто точно не знає скільки його маємо, не бачить, не відчуває.

У світі досить нестабільна ситуація, що позбавляє наших громадян упевненості в тому, що раніше здавалося непорушним, – можливості використання іноземної валюти як засобу заощадження. У складних умовах української економіки інвестиції в золото стали одним із деяких інструментів з позитивною прибутковістю. За внутрішнім даними Нацбанку, торік у країну завезено на 24% золота більше, ніж 2007 року, а срібла на 19%. Але навіть цей обсяг не задовольнив ажіотажний попит. Тільки населення викупило в банків майже 26 т золота (+20%) і 20 т срібла (+10%). З урахуванням закупівель ювелірних заводів і інших юридичних осіб банки продали приблизно 30 т золота й 28 т срібла.

Коли відбувається стихійне лихо або різке зростання цін на нафту, можна встигнути вкластися в золото, тому що відбудеться стрибок його курсу, – так коментують ситуацію фахівці Коломийської філії ПравексБанку.

Щодо коломийських магазинів, де продають вироби із дорогоцінних металів, то покупців у них поки не поменшало.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі