друкувати


Зміни в законодавстві про зайнятість

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-04 11:01:44

13 січня 2009 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення" № 799-VІ, яким внесено зміни до законодавства про зайнятість.

До числа зайнятого населення тепер зараховуватимуть також членів особистих селянських господарств, які здійснюють діяльність відповідно до Закону України "Про особисте селянське господарство". Втратою роботи з не залежних від застрахованих осіб обставин вважають припинення трудового договору відповідно до статті 36 (пункти 2, 3), ст. 38 (у разі неможливості продовження роботи, а також невиконання роботодавцем законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору), ст. 39, ст. 40 (пункти 1, 2, 5, 6) Кодексу законів про працю України, а для військовослужбовців – звільнення зі служби з поважних причин без права на пенсію (у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, за станом здоров’я, у зв’язку із закінченням строку контракту, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, через сімейні обставини або з інших поважних причин відповідно до законодавства про військовий обов’язок і військову службу).

До числа застрахованих осіб будуть тепер відносити найманих працівників; осіб, які виконують роботи (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договорами; військовослужбовців Збройних сил України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки України, Державної спеціальної служби транспорту, осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів внутрішніх справ, осіб начальницького складу податкової міліції, а також особовий склад воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), створених відповідно до законодавства на постійній основі, крім військовослужбовців строкової служби, інших осіб (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України), на користь яких здійснюється страхування на випадок безробіття. У разі використання роботодавцем праці іноземців або осіб без громадянства без дозволу державної служби зайнятості з роботодавця стягують штраф за кожну таку особу у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Змінено розміри страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. Так, роботодавці повинні нараховувати страхові внески за розміром 1,6%, а утримувати із заробітної плати своїх працівників у розмірі 0,6%. Страхові внески на випадок безробіття за січень п. р. платники повинні нараховувати та утримувати, застосовуючи різні розміри страхових тарифів. Тобто нарахування страхових внесків за січень роботодавець повинен здійснити двома частками, а саме: пропорційно відпрацьованим робочим дням до 13 січня (1,3%, 0,5%) і з 13.01.2009 р.(1,6%, 0,6%). Починаючи з 13 січня страхові внески на випадок безробіття нараховують і на суми виплати фізичним особам за виконання робіт (надання послуг), які працюють у юридичних та фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ). Всі договори ЦПХ на виконання робіт (послуг), які укладені з фізичними особами до 13.01.2009 року, а виплата доходу відбулась з 13 січня включно, підпадають під дію закону. Страхові внески на зазначені виплати: для юридичних та фізичних осіб (роботодавців), які укладали договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) з працівником, з яким вони перебувають у трудових відносинах – у розмірі 1,6%; юридичні та фізичні особи, які укладають договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають у трудових відносинах, – у розмірі 2,2%.

Юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у разі використання праці фізичних осіб за договорами ЦПХ повинні також нараховувати та сплачувати страхові внески в розмірі 1,6% (якщо фізична особа перебуває з ними в трудових відносинах) та 2,2% (якщо фізична особа не перебуває з ними в трудових відносинах). Усі юридичні та фізичні особи, які використовують працю фізичних осіб за договорами ЦПХ, повинні сплачувати страхові внески на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України на ім’я органів державної служби зайнятості для зарахування страхових внесків від роботодавців.

До 1 січня 2011 року призупинено дію статті 5 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття": страхуванню на випадок безробіття підлягають працюючі особи, які отримують або мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсію за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку; іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні. З 13 січня із заробітної плати працюючих пенсіонерів та іноземців потрібно утримувати страхові внески в розмірі 0,6%.

Законом визначено, що з грошового забезпечення (заробітної плати) військовослужбовців утримують страхові внески в розмірі 0,6% з моменту набуття чинності законом, а військові формування, які виплачують грошове забезпечення (заробітну плату) військовослужбовцям, починають сплачувати страхові внески з 1 січня 2010 року як роботодавці (1,6%).

Змінився розмір страхових внесків для осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах, – 2,2% до сум оподатковуваного доходу. Фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ, не належать до осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах. Тобто, починаючи з 13 січня, всі особи, які працюють за договорами ЦПХ, обов’язково повинні брати участь у страхуванні на випадок безробіття та знятися з обліку як добровільно застраховані особи. Якщо така фізична особа виконує роботи (надає послуги) юридичним та фізичним особам, то страхові внески платить роботодавець. Якщо фізична особа працює за договором ЦПХ у фізичної особи-суб’єкта підприємницької діяльності або у фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, то такі фізичні особи, у т. ч. фізичні особи-підприємці повинні зареєструватися в центрі зайнятості як платники страхових унесків з дня укладання договору ЦПХ.

Також зазначеними змінами врегульовано питання щодо перерахування страхових унесків страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), в тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або з виручки від реалізації товарів (послуг). Тобто юридичні та фізичні особи повинні одночасно при отриманні зазначених коштів сплачувати страхові внески на випадок безробіття пропорційно у відповідних розмірах (1,6%, 2,2% ).

З усіх питань про внесення змін у законодавство про зайнятість пропонуємо звертатись у відділ взаємодії з роботодавцями Коломийського міськрайонного центру зайнятості за телефоном 2-24-75 та 4-70-13 або за номером "гарячої" лінії центру зайнятості 2-27-79.

Одночасно повідомляємо, що в зв’язку із негативним впливом фінансово-економічної кризи на ринок праці державною службою зайнятості на І квартал 2009 року тимчасово призупинено одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності та надання роботодавцям дотацій на створення додаткових робочих місць.

Автор: Василь ГЛАГОЛЮК, директор Коломийського міськрайонного центру зайнятості
Джерело: "Коломийський вісник" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі