друкувати


Створено "суперлампочки"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-02 09:22:23

Гонка розробників альтернативних джерел світла, схоже, увінчалася створенням "суперлампочки", яка може замінити не тільки лампи розжарювання, але й флуоресцентні лампи денного світла.

Розробку твердотільних "ламп" стимулював уряд США, пообіцявши приз у розмірі 20 млн. дол тим розробникам, які першими представлять рішення, що задовольнить жорсткі вимоги. Стверджується, що дослідники з Кембриджського університету змогли подолати основний недолік потужних світлодіодів - труднощі, пов'язані з роботою при великих струмах, необхідних для забезпечення високого ККД.

За розрахунками дослідників, нове джерело буде коштувати в серійному виробництві 2,85 долара за штуку. При цьому воно зможе випромінювати світло, що нагадує світло лампи денного світла, і зберігати працездатність протягом 60 років. По ККД новинка втричі перевищує лампи денного світла, і в 12 разів - лампи розжарювання. Важливою особливістю є моментальне включення, усуває неприємну затримку, характерну для економічних ламп денного світла.

Масове впровадження нових "суперлампочок" обіцяє величезну економію електроенергії і, як наслідок, шкідливих викидів в атмосферу. Крім того, самі нові джерела світла не містять шкідливих речовин.

Важливо, що кембріджська розробка вже пройшла стадію прототипу. В даний час йде підготовка серійного виробництва.

Джерело: iXBT.com
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі