друкувати


Для жителів Лісної Слобідки газ не проблема

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-31 12:47:37

Посеред поля з-під землі у селі Лісна Слобідка просочується газ. Селяни його підпалюють і просто у полі готують їжу для худоби. У сільраді кажуть – куди вони тільки не зверталися, аби їм пояснили, що з цим газом робити і чи можна людям жити поблизу. Словом - догосподарювалися.

Що з-під землі в тридцяти метрах від хати витікає газ, селяни помітили більше десяти років тому. Їхній син, кажуть, жартома підпалив "бульбашки", що якось з’явилися на землі. За цей час "газова ділянка" збільшилася у кілька разів.

Несмішно стало у 2006-му – коли селяни спорудили тут імпровізовану пічку, і вона вибухнула. У Лісну Слобідку викликали експертів. Їхній вердикт – газ природній. Витікати ж почав, наймовірніше, не без допомоги людини.

Колись в 50-ті роки проводилась розвідка на сірку, калійні солі. І були пробурені свердловини, які потім були неякісно ліквідовані. Напевно, глинисті породи, які складають цей розріз, всохлися, дали тріщини.

Жити так близько від неконтрольованого газу, за словами науковців, небезпечно. Не виключають - він може "підійти" й під хату – найменша іскра тоді призведе до вибуху. Крім того, газ може забруднити усю місцеву воду. Майже сто п'ятдесят тисяч гривень – така ціна ліквідаційних робіт, кажуть науковці.

На думку науковців, природнього газу у Лісній Слобідці небагато. Але, припускають, навіть з того, що є, можна отримати неабиякий зиск. При такому дебеті, як зараз є – до 10-15 тисяч в добу – це спокійно можна опалювати 3-4 населених пункти. Для цього потрібно тільки провести шлейфи та побудувати невелике ГРП, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі