друкувати


У Європі переконані – пам'ятники комунізму краще здати в музеї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-30 03:23:54

Парламентська Асамблея Ради Європи прийняли резолюцію, у якій закликали країни ЄС до особливої уваги у справі ліквідації пам‘ятників минулих режимів. На думку депутатів, краще щоб вони потрапили до музеїв, ніж до металобрухту.

У резолюції підкреслено, що тоталітарні режими і війни ХХ століття, залишили після себе могили та пам‘ятники, історико-політична символіка яких в окремих країнах інтерпретується протилежно, або інакше залишилася у спільній пам‘яті.

На думку аторів рапорту, таким прикладом є пам‘ятник у Таллінні "Жовніри у бронзі", який для росіян є пам‘ятником героїв, які загинули у боротьбі з фашизмом, та для естонців, – це символ совєцької окупації.

Депутати звернулися до країн-членів Євроспільноти, щоб у випадках ліквідації пам‘ятників і ексгумації залишків, попередньо повідомляли про такі наміри зацікавлені країни, і – якщо існує така можливість, - родини ексгумованих осіб.

Парламентська Асамблея Ради Європи звернулася до Комітету Міністрів з проханням започаткувати загальноєвропейську дискусію про історичні символи, а також порадила створити комплексний список могил і пам‘ятників у всіх державах ЄС.

Депутати вимагають також відкрити національні архіви з інформаціями про місця поховання тих, хто поліг і кого було вбито, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі