друкувати


З лютого підвищуються ціни на хліб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-29 09:53:03

З лютого в Україні подорожчає хліб - пекарі планують підвищити ціни на 7-15%. Свій намір вони пояснюють необхідністю повертати валютні кредити, а також подорожчанням енергоресурсів і сировини.

Першими підвищили вартість своєї продукції в компанії "Кримхліб". "Ми закладаємо в ціну продукції можливі ризики", - пояснюють представники холдингу "ТіС" (управляє "Кримхлібом").

Один з найбільших виробників хлібобулочних виробів в Київської області - ГК "Агротехпроект" - йде по цій же дорозі. "Ми вже в лютому плануємо переглянути цінову політику на продукцію", - говорить Ольга СЕРЕБЕНКО, виконавчий директор ГК "Агротехпроект". За її словами, в 2008 році підприємство, формуючи запаси зерна, скористалося валютними кредитами.

"Дійсно, галузь нахапалася кредитів, оскільки з рентабельністю в 2% цих коштів не вистачало для нормальної роботи і розвитку", - коментує ситуацію прес-служба "Хлібпрому". Зокрема, в холдингу "ТіС" нарікають, що на курсовій різниці "Кримхліб" втратив 7,5 мільйонів гривень.

Аналітики ринку упевнені, що такого подорожчання варто було чекати вже давно. "Адже матеріально-технічні ресурси вже давно подорожчали. І дійсно, тут всьому провиною валютні кредити", - розповідає Микола ВЕРНІЦЬКИЙ, директор аналітичної компанії "ПроАгро".

Ще однією причиною підвищення цін на хлібобулочні вироби в "ТіС" називають подорожчання пшеничної муки з держрезерву. "Ми підвищили ціни вже на початку цього тижня. Річ у тому, що з 1 лютого держава підвищує вартість пшеничної муки з власних резервів: вищий сорт - 2008,42 гривень за тонну (ринкова ціна - 1700-1735 гривень за тонну), перший сорт - 1874,52 (1500-1530), другий сорт - 1606,73 (1425-1450) гривень за тонну. Пояснити, чому "Кримхліб" купує муку за цінами вище ринкових, в компанії виявилися не готові.

"Укрхліб" і "Хлібпром" доки не заявили про підвищення відпускних цін на хліб, але подумують про це. "Враховуючи обставини, що склалися, не виключаємо подорожчання хліба", - коментує ситуацію Володимир ЧЕРЕДА, виконуючий обов'язки генерального директора концерну "Укрхліб", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі