друкувати


Сьогодні український прапор відзначає день народження

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-28 05:28:07

Державний прапор України відзначає свій сімнадцятий офіційний день народження. 28 січня 1992 року Постановою Верховної Ради "Про Державний прапор України" йому було надано статус національного.

У "свідоцтві про народження" Державного прапора (Постанова ВР N2067-XII) йдеться: "Затвердити Державним прапором України національний прапор, який являє собою прямокутне полотнище, що складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

У 1996 році значення і статус Державного прапора закріпила Конституція України. "Державними символами України є Державний прапор України, Державний герб України і Державний гімн України. Державний прапор України - стяг із двох рівних за величиною горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів", - йдеться у ст. 20 Основного Закону.

Коріння української національної символіки виходить з дохристиянських часів, коли жовтий і синій кольори, що символізують вогонь і воду, переважали в народних обрядах. За сучасною версією, жовтий символізує пшеничні поля, синій - блакитне небо над ними. Філософський варіант інтерпретації дещо відрізняється: блакитна смуга на прапорі - Воля, жовта нижня - Мудрість.

Цікаво, що історичний варіант Державного прапора України влаштовує не всіх. У Верховній Раді вже півтора року чекає свого розгляду законопроект, який пропонує новий еталон прапора. Автор цієї законодавчої ініціативи, депутат парламенту V скликання Олег Антіпов рекомендував депутатам просто перевернути прапор "шкереберть ". За його словами, поєднання кольорів прийнятого Постановою Верховною Радою в 1992 році зразка Державного прапора згідно із китайськими національними вченнями трактується як прогресуючий занепад і нещастя. "Отже, у світосприйнятті більш ніж одного мільярда населення Землі піднятий над Україною жовто-блакитний прапор, образно кажучи, позначає те місце на планеті, де люди проголосили панування "Закону занепаду", - стверджує депутат.

У зв'язку з цим О.Антіпов хотів затвердити на новому прапорі протилежне поєднання кольорів, - блакитно-жовте. Депутат запевняє, що подібна реформа додасть прапору України "зрозуміле патріотичне і життєствердне світове тлумачення".

Нагадаємо, що День Державного прапора України відзначається щорічно 23 серпня. Це встановлено Указом Президента від 2004 року.

Вперше у новітній історії України синьо-жовтий прапор офіційно з'явився влітку 1990 року над будівлею Київської міської ради

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі